Невероятен подземен минен музей, пресъздава историята на въгледобива

Той е единственият минен музей на Балканския полуостров

Невероятен подземен минен музей, пресъздава историята на въгледобива | StandartNews.com

Подземният минен музей в Перник е сред новите атракии близо до София. Перник е селище с хилядолетна история, но историята на съвременния Перник като индустриално сърце на България започва на това място.

Разположен е в две от запазените галерии на първия подземен рудник, известен като „Старите рудници“ (1891 г.) Двете галерии са с обща дължина около 630 метра.

Рудникът е работил до 1966г. В началото на 80-те години на ХХ век група пернишки миньори посещават солната мина Величка в Полша, която представлява подземен музей. Така се ражда идеята в Перник също да има такъв музей. Музеят отваря врати през 1986г. и до момента е единственият на Балканския полуостров и един от малкото в Европа.

В експозиционните камери на музея е представена историята на въгледобива за повече от един век – от ръчния добив и изнасянето на въглищата с дървени колички и тарги, през извоза с коне до електролокомотивите „Сименс“ и механизираните комплекси за добив на въглища. 

На 50 метра под земята посетителите се докосват не само до миньорския труд и историята на въгледобива, но и до уникалната история на един град, роден от „черното злато“.

Музеят е част от 100-те национални туристически обекта.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай