Неподозирана атракция за туристите. Изненада с гледки

Намира се Пирин

Неподозирана атракция за туристите. Изненада с гледки | StandartNews.com

Синаница или наричан още Разцепения връх, Варовитата чука, Чуката, Синия  изумява с отличаваща се структура. Върхът се извисява на височина 2516м.  разположен в западните покрайнини на Пирин на Синанишкото странично било. 

Синаница се пада малко встрани от основните маршрути в Пирин,  заради което посетителите му имат възможност да му се насладят, без тълпите, които се струпват на Вихрен или Кончето например.

Върхът е висок 2516 м, а от него се разкриват панорами, които трудно бихте забравили. Оттук имате възможност да погледнете отдалеч към Вихрен (най-високия връх в Пирин) и да видите извития “гръб” на Кончето. Сведете ли поглед надолу, ще видите в краката си езерото Синаница и хижа “Синаница” на брега му.

От острия му връх се спускат отвесно надолу скалисти стени с белезникав цвят. Тези стени постепенно се превръщат в просторни сипеи по пътя си надолу. Достигат бреговете на Синанишко езеро в   основата на циркуса. На един от бреговете му се разполага хижа "Синаница". Гледан от страната на хижата, изграденият от мрамори връх има отличителен външен вид.

С връх Синаница е свързана една интересна легенда. Тя разказва, че красива мома на име Синаница често ходела да пасе стадото си близо до планинския връх. Слуховете за нейната изумителна красота един ден достигнали до Мурат Бей и  той изпратил свои хора да я търсят. При всеки опит да бъде хваната от турските войници девойката успявала да се измъкне.

Но един ден Мурат Бей минал със своите поданици по тайни пътеки, за които Синаница не подозирала. Така той я застигнал, когато тя стояла на самия връх. В момента когато го вижда тя осъзнава, че е изправена пред два варианта – да се остави да бъде заловена от османския владетел или да отнеме живота си. Така тя решава да се хвърли от върха, който и до днес носи нейното име.

Може да стигнете до Синаница, като поемете по маршрута от хижа Вихрен, Беговица (Каменица), Яне Сандански или заслон Спано поле. Всеки от маршрутите до там трае между 2 и 6 ч.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
bekka
преди 4 месеца

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.----- http://gg.gg/ketox

Откажи