Мост свързвал Русе с Цариград

Построен от един от най-добрите български архитекти

Мост свързвал Русе с Цариград | StandartNews.com

Каменният мост при Бяла е забележителна творба от Възрожденската епоха. Носещите стълбове са украсени със символни скулптури: грифон, лъв, нимфа, лебед. Мостът е истинско художествено произведение. При него се наблюдава уникално съчетание между архитектура и скулптура. До този момент подобни орнаменти са използвани само за украса на сгради.

 Мостът e разположен над река Янтра на 1 км от град Бяла (Област Русе), чието име мостът носи. Неговото построяване се е налагало заради новото шосе, минаващо над р. Янтра при Бяла, което свързвало главния град на Дунавският вилает – Русе, със столицата на Османската империя – Цариград.

Той е построен от Колю Фичето и се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство. Работата по него започва през 1865 г. и завършва през 1867 г. Построен е по заповед на Мидхат паша.

Той е дълъг 276м. и е широк 9м. Неговите 14 свода с отвор 12 м са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан. 

След наводнение през 1897г. осем свода в средната част на моста (ок. 130 м) са унищожени. През 1922–23г. мостът е реконструиран със стоманобетонни опори и сводове, но първоначалният облик е променен.

За Колю Фичето и Беленския мост Феликс Каниц казва: „И тоя скромен човек в потури и абичка не знае, че с Беленския си мост е построил най-голямата хидравлическа постройка на Балканския полуостров, изключая Цариград.“

Мостът е запазен като паметник на строителното изкуство. Използва се само като пешеходен. Южно от него е построен съвременен мост.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иширков
преди 2 месеца

Фатме, не свързва Русе с Цариград. За Цариград се е минавало през Разград към Одрин.

Откажи