Крепост пази таен тунел и подземен извор

Разположена е на стария римски път Via Militaris

Крепост пази таен тунел и  подземен извор | StandartNews.com

Крепостта Стенос се намира в прохода Траянови врата и носи в себе си историята за славни победи и съкрушителни загуби. Проходът е наречен така по името на римския император Траян, с когото се свързва съществувалата там крепост. 

Тя се намира на около 15 километра от Костенец.Разположена е на стария римски път Via Militaris. При проучване на крепостта се разкрива, че е имала подземен тунел около 60 метра, който е водел до подземен извор.

Проходът е бил населен още по време на траките и са били изградени укрепление и пътна станция. Предполага се, че строителството на крепостта “Стенос” е започнало през II век, по времето на император Траян. 

Когато българите завладели крепостта и я нарекли “Щипон”. На 17 август 986 година, българите начело с цар Самуил нанасят съкрушително поражение на византийския император Василий II в прохода Траянови врата, в близост до крепостта. След падането на България под османско владичество, функциите на крепостта като пазител на прохода отпадат, тя е изоставена и започва да се руши.

Проучаването на крепостта започва през 1985 година. Разкрити са голямата сграда на гарнизона с 6 входа и 3 кули. Двете външни кули на крепостта са петстенни, което е забележително от архитектурна гледна точка.

Намерени са останки от късно-антична керамика, бронзови монети, няколко запазени хромела, 22 долиума за съхранение на брашно и жито.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Бутафорно
преди 4 месеца

Пълна измислица и бутафория,още една измислена крепост,то се вижда че сега е строена!

Откажи
Катя Петрова
преди 4 месеца

Голям специалист сте. Щом разбрахте, че сега е строена сигурно имате отлична диплома по строителство и взета незнайно как.

Откажи