Кмет алармира: Бивш рудник съдържа цялата Менделеева таблица

Предупреждават за опасност

Кмет алармира: Бивш рудник съдържа цялата Менделеева таблица | StandartNews.com

 Рудникът "Цар Асен" се намира в област Пазарджик, близо до Панагюрище.  Изоставената мина по времето на социализма е служела за добиване на цветни метали. Днес рудникът е неизползваем и се е превърнал в голям кратер, който е запълнен със застояла вода. Въпреки своята нефункционалност, гледката към него днес е наистина впечатляваща.

В близост до изоставената мина "Цар Асен" има висок хълм, от където разкриващата се панорама е още по-завладяваща.

"През 77-ма започват разработка за отваряне на меден рудник "Цар Асен", 79-та рудникът е открит. Има 20 години работа и след това закриване на обекта. Тази вода е някъде около 5 хоризонта. Дълбочината е някъде около 30-50 метра. След около още 20 години тази вода ще стигне до последния хоризонт.

Интерсния цвят на водата идва от медта. По принцип синьото - оцветяването се получава от самата мед, но има и други неща вътре не само мед. Аз не съм химик, не мога да кажа, но предполагам, че има всичко - цялата Менделеева таблица. Ако се направи едно изследване на водата, без да има шашми, ще покаже едно, най-малко 15 неща в тази вода. Водата е опасна. Идват тук дечица, снимат се, гледат, радват се на цвета на водата, но не е за предпочитане." - разказва Георги Спасов, кмет на село Цар Асен, пред бтв.

Мястото е странно красиво, но далеч не е 100% безопасно. На дъното на кратера се е събрала вода, която местните твърдят, че е пълна с всички възможни тежки метали и отровни химически съединения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Спас
преди 6 месеца

Ами да вземат един акумулатор и да променят някоя пластина. Пфуу!

Откажи