Ключова порта, през която минавал пътят към Цариград

В днешно време пред Стамбол капия има фонтан с фигурата на малко момченце във фонтана

Ключова порта, през която минавал пътят към Цариград | StandartNews.com

Стамбол капия е най-известната порта на крепостта "Калето", защото през нея е минавал пътят към Цариград (Стамбол).

Тя е строена през втората половина на XVII век, когато е била част от укрепената част на град Видин - "Калето". Въпросната крепост е построена през периода 1690-1720 г. след австро-турските войни. Използвана е модерната за времето вобанова укрепителна система.
Крепостта "Калето" била построена във форма на полукръг с диаметър около 1.8 км, образуван от стена, която следва брега на р. Дунав. В частта откъм Дунав укреплението е било съставено от две успоредни каменни стени, а откъм сушата има бастионно очертание от седем фасове. Те са съединени помежду си и с крайбрежната стена посредством 8 бастиона. Прокопали са и външен крепостен ров, широк около 18 и дълбок 6 метра, който се е пълнел с вода от Дунав.

При Стамбол капия крепостният ров е бил по-широк и по-дълбок, с формата на четвъртит басейн и е служил за стоянка и зимуване на турската дунавска флотилия. За защита на мостовете и крепостните врати пред всяка от тях е имало по един равелин, въоръжен с 6-8 оръдия, които са стреляли през амбразури. Портата представлява засводен проход, в чийто стени има каземати за караулни помещения. Затваряли са се с двукрили порти от дъбови греди, обковани с желязо. Над рова се е преминавало по дървени мостове, едната част от които е била подвижна. Към Дунав се е излизало през 5 врати: Аралък, Топ, Сарай, Телеграф и Сюргюн капии. В днешно време пред Стамбол капия има фонтан с фигурата на малко момченце във фонтана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай