Как "Счупената планина" се счупва

До град Джебел

Как "Счупената планина" се счупва | StandartNews.com

"Счупената планина" е интересен геоложки феномен, формиран в края на XIX век. Представлява висок, прекъснат през средата хълм, вляво от пътя за с. Воденичарско, малко преди началото на резерват "Чамлъка".

Лявата част на хълма е отместена и потънала спрямо дясната на разстояние около 600м. Разликата във височината е около 80м. Счупването е резултат от тектонско отместване.Това е вид огромно свлачище, активирано в резултат от незапомнени  валежи.

Хълмът е изграден от силно напукани скали (перлит и риолит), а под тях има водонепропускливи мергели и глини. В резултат на валежите и проникналата в дълбочина вода, горестоящите скали са се приплъзнали в посока на близката рекичка и по този начин е станало отцепването на планината. 

Отместването е било придружено със силен пукот и огнени отблясъци, за което споменът в близките села се предава от поколение на поколение. Това се дължи на високата температура, която се развива при силното триене на пластовете. 

По време на самото тектонско рацепване, звукът е бил наистина оглушителен и местните казват, че са видели буквално горящи огньове. Някои легенди разказват, че планината се е разцепила и е формирала входът на ада.

Феноменът се намира близо до град Джебел, в края на село Воденичарово.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай