Как кула помага за развитието на занаяти

Намра се до Дряново

Как кула помага за развитието на занаяти | StandartNews.com

Един от символите на старопланинското градче Дряново е извисяващата се часовникова кула. Оригиналната и постройка е построена в далечната 1778г, което означава, че Дряново е едно от първите български селища, което се сдобива с такава. 

Нейната цел е била да подпомага все по-развиващите се занаяти в селището, известявайки занаятчиите за точния час. В онова време наличието на часовникова кула е било ясен белег за проспериращо място.

Няма данни за първия часовникова механизъм, но и до днес работи този от 1883г, изработен от тревненските майстори Генчо Колев и Христо Василев, чиито имена и годината са изписани върху него.

167 години след построяването на кулата, през 1945г, тя била съборена. Дряновци обаче възстановили един от най-впечатляващите символи на града си през 1984г по проект на арх. Илия Лефтеров.

Архитектурата е почти без никаква промяна, използван е и старият часовников механизъм, който бил ремонтиран и настроен от Илия Ковачев, само мястото е различно – малко по-насевер, на още по-високо място, точно до шедьовъра на майстор Колю Фичето – Икономовата къща.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай