Как е построен Дяволският мост? Нова легенда

Чукна 40 години от обявяването му за пометник на културата

Как е построен Дяволският мост? Нова легенда | StandartNews.com

Днес се навършват 40 години от обявяването на Дяволския мост (Шейтан кюпрю) до Ардино за паметник на културата. Това става през 1984 г. Мостът е построен в началото на XVI век по заповед и желание на султан Селим I, като част от път, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. 

Предположенията са, че мост на това място е имало още от римската епоха като част от значимия античен път Виа Егнатия, свързващ Бяло море и Тракия през прохода Маказа.  

Мостът е свързан и с легендата за вграждането на човешката сянка.

Както всички мистични места в България, и това място е съпроводено с редица легенди, каза пред БНР Георги Кючуков – историк и екскурзовод с богат опит. По думите му за Дяволския мост има няколко легенди и разказа част от тях:

"Когато говорим за Дяволския мост, съществува мотивът за вграждането на дявола. Легендата разказва, че когато този мост е трябвало да бъде построен, той не се получавал, а в околността е имало жена, за която хората знаели, че има способността да предсказва. Когато строителите се допитали до нея, тя им казала, че мостът иска човешка жертва и това трябва да бъде първият човек, който те ще срещнат на следващия ден, и с кръвта му да бъде строен хоросанът на моста и това ще даде здравината.

Всички знаели, че на следващия ден съпругите им ще занесат храна и успели да ги предупредят. Само най-младият майстор не направил това. Легендата разказва, че точно съпругата на най-младия от майсторите е пренесена като жертва. Вграждането на нейната сянка също съществува като мотив".

ВИЖ ОЩЕ: Легендата оживя! Туристи видяха Лукавия

Според друга легенда майстор Манол се допитал до дявола какво трябва да се случи, за да бъде този мост здрав. Получава отговор, че може да го направи с условието, че неговият образ хем да се вижда, хем да не се вижда – такъв трябвало да бъде майсторлъкът, разказа Кючуков в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 

Днес хората, които посещават мястото, търсят точната позиция на слънцето - то трябва да е точно над моста и отражението на една скала във водата дава поразително изображение на дявола, отбеляза историкът. 

По думите му друго интересно отражение на скалата във водата е на султанска глава.  

"Дяволският мост се намира в интересен регион, в който хората трябва да градят мостове един към друг. Тук успяваме да го направим", коментира още той. Според него символиката за този регион има значение.

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай