Една природна забележителност изуми с лечебни свойства

Какво разкриват легендите

Една природна забележителност изуми с лечебни свойства | StandartNews.com

Природната забележителност Каменни гъби изуми с лечебни свойства. Мястото се счита за лечебно заради зеолита - един от минералите в каменните гъби. Той има свойството да неутрализира вредни вещества. Каменните гъби, може да бъде видяна по пътя Хасково-Кърджали край село Бели пласт. Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулканични туфи.

Те са резултат от интензивна подводна вулканична дейност от времето на палеогена. След оттеглянето на морето и последователното издигане на морското дъно върху тях започнало действието на ерозията.

Долният розов пласт се оказал по-мек и по-лесно се поддавал на действието на слънцето, вятъра и дъжда. Горният зеленикав пласт съдържа по-здрави минерали, най-вече вулканично стъкло, и по-трудно изветрява. Така в продължение на хилядолетия се оформила композицията.

Скалите са високи около 2,5-3 метра. Мястото, на което се намират гъбите, е обявено за природна забележителност през 1974 г. 

Една от легендите свързват този феномен с Перперикон. Местен въглищар имал четири красиви дъщери. Един ден те тръгнали за вода извън стените на крепостта, но видели идваща насам войска. Момичетата се върнали в крепостта. В последвала отбранителна битка много от мъжете били избити, а жените - пленени. Сред заловените били и дъщерите на въглищаря.

Вместо да станат покорни робини, момичетата се нахвърлили на предводителя на ордата с камъни и дървета, убили го и изчезнали в гората. Там били открити от войник. Мъжът отсякъл главата на една от тях със сабя и в този момент момичета се превърнало в каменна гъба. Това се случило и с другите сестри. Ужасен от случилото се, войникът тръгнал да бяга, но се спънал и мигом се превърнал в черна скала. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай