Една малка крепост, разкрива нещо невероятно

Намира се в Източните Родопи

Една малка крепост, разкрива нещо невероятно | StandartNews.com

Крепостта Кривус е изградена около 10 век от н.е. на стръмен рид, извисяващ се над меандър на река Арда, в Източните Родопи. В миналото покрай реката е минавал един от главните пътища към вътрешността на планината, което e определяло и важната отбранителна роля на тази крепост.

Днес от нея са запазени части от крепостните зидове, на места на височина до 5-6 метра. Те са с дебелина от около 1.2 м и са изградени от местен, ломен камък споен с бял хоросан. Живописното разположение на крепостта в слабонаселен район на Родопите богат на археологически паметници и селища с добре запазена архитектура прави крепостта Кривус интересно място за кратко посещение и разходка.

Съществува спор дали крепостта Кривусне е крепостта “Патмос” и обратното. За нея споменава още византийският летописец Георги Акрополит. Снабдявала се е с вода от реката посредством подземен тунел. Крепостта Кривус е изиграла основна отбранителна роля в района на река Арда.

 

Средновековна крепост Кривус се намира на 1.56 km северозападно по права линия от центъра на село Башево. Обекта е най- достъпен от изток по билото на рида, като се върви по стръмна, оформена в скалите пътека. Разстоянието от селото до крепостта се изминава за около 40 минути поради трудния терен. Укреплението се намира на два скалисти върха с отвесни скални склонове от север и много стръмни от изток, юг и запад. Издига се на 130-140 m над речното корито.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Светла
преди 5 месеца

Благодаря за информацията!Всяка стъпка по нашата земя е история.Дано някой ден стигне групата ни и до това място.

Откажи