"Дамасцена" разбулва тайните за направата на розово масло

Има старинна дестилерия, наречена "гюлапана"

"Дамасцена" разбулва тайните за направата на розово масло | StandartNews.com

Тайната за произвеждането на така известното българско розово масло и розова вода биват разкрити в Етнографски комплекс "Дамасцена". Комплексът разполага с малък музей, огромна градина, ресторант, изкуствен водопад и розоварна, където посетителите могат да наблюдават производството на розово масло и да научат различни факти, характерни за Rosa Damascena и за произвежданото от нея масло.

В комплекса има старинна дестилерия, наречена "гюлапана" която е направена така, както са се правели инсталациите за получаване на розово масло в Розовата долина още преди повече от 340 год. Посетителите на комплекса могат да наблюдават демонстрация на процеса на розоварене през целия сезон и ще усетят духа на старата традиция.

В близост до старата дестилерия, гостите на комплекса могат да разгледат и съвременната работеща дестилерия и да наблюдават процеса на розоварене повреме на неговия сезон. Новата инсталация работи също на принципа на водно-парната дестилация, но е изградена от големи съоръжения с по-голяма вместимост и с автоматизирани процеси на работа.

Тук, заедно с производството на розово масло се произвежда и розова вода, което се прави в края на кампанията, когато намалява количеството на розовия цвят.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Роза
преди 3 месеца

От цялата статия НЕ се разбира къде се намира този комплекс:: неграмотни мисирки!!!

Откажи