Нов краен срок за кандидатстването за саниране

Заповедта е на зам.-министъра на регионалното развитие Ангелина Бонева

Нов краен срок за кандидатстването за саниране | StandartNews.com

Крайният срок за кандидатстване за Етап 2 на проекта за саниране на жилищни сгради  ще се удължи втори път и ще е до 28 март. Заповедта е на зам.-министъра на регионалното развитие Ангелина Бонева. Първият срок бе до 16 януари, но кандидатите бяха едва 50-ина и бе отложен до 29 февруари.

"Интерес има. Не се оправдаха лошите очаквания, че няма да има", заяви тя пред "Дневник". Потвърждение дават данните в ИСУН (Информационна система за управление и наблюдение). Само в последния ден броят на кандидатите се е увеличил двойно. До 28 февруари бяха внесени 145 проектни предложения на обща стойност 54 млн.лева. Днес, в последния ден за кандидатстване, броят им нарастна на 290 проекта, а сумата - 145 млн.лева.

Сдруженията на собствениците, чиито проектни предложения не се класираха за Етап 1 с изцяло безплатно саниране, дълго време се двоумяха дали да кандидатстват за Етап 2 на същия проект. По него безвъзмездната помощ е 80%, а останалите 20% от стойността на санирането се плаща от собствениците.

Този втори вариант е по-изгоден за малки жилищни сгради (но не еднофамилни), тъй като средната сума, която се налага да плати едно домакинство е между 3500 и 5000 лева. Тя по-трудно би се събрала от всички собственици в блок с 50 или 70 апартамента, коментира Цвета Ниньова, експерт от Българо-австрийска консултанска компания.

"Доста по-малки жилищни сгради кандидатстват (за Етап 2), но и бюджетите за тези сгради са по-ниски. След като са по-малки парите за всяка сграда - между 200 хил.лева и 400 хил.лева, докато при Етап 1 една сграда струва средно 1.5 млн.лева", каза Бонева.

"Документите по процедурата за кандидатстване остават същите, както досега като напомняме, че към тях трябва да се приложи допълнително решение на общото събрание на етажната собственост, че съсобствениците са съгласни да осигурят 20% съфинансиране за изпълнение на мерките за енергийна ефективност", обясниха днес от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Размерът на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост за Етап II е 282 470 400 лв. Заедно със задължителното съфинансиране (от собствениците на жилища) над 70 млн. лева общият размер ще достигне 353 млн.лева.

"Кандидатите трябва да осигурят и в процеса на изпълнение да платят 20% от всички разходи за обновяване на блока им. Членовете на сдруженията на собствениците могат да набавят собственото финансиране изцяло със собствени средства или чрез използването на различни финансови инструменти, разработени и предоставени от частни участници на пазара, например чрез ЕСКО договор с финансова или друга организация или чрез договор с електроразпределително дружество, което е разработило и предоставя инструменти за финансиране на разходи за енергийна ефективност", предлагат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Емил
преди 1 месец

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи