Драстична промяна идва в пазара на имоти

Защо лихвите в Европа не влияят на жилищните сделки у нас?

Драстична промяна идва в пазара на имоти | StandartNews.com

"И при търсенето, и при предлагането на имоти, има промяна в динамиката в сравнение с други периоди и години. По-високите стойности от преди две години се дължат на броя завършени сгради, които са финализирали процеси, текли години".

Това каза Иван Велков, председател на FIABC България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Когато се избира ново жилище, особено в сграда, която се строи, отнема години, докато сделката бъде приключена, добави Велков.

"Завършването на много сгради се събра в много компактен период от време. Това в никакъв случай не промени ритъма и амбициите на добрите строителни компании и предприемачи да търсят този тип пазари".

Динамиката, която не подлежи на бърз прочит, е това, което се случва със старите, съществуващи сгради, където компромисите се отразяват и във финансовите параметри. И спадовете се дължат и на това, че никой не търси вече имоти в неподдържани, стари, проблемни сгради с нужда от ремонт. След няколко години няма да има пазар за сгради, които не отговарят на съвременните критерии и тогава ще коментираме още по-голям спад на броя сделки, заяви Велков. 

На въпроса какви са основните сценарии оттук нататък за цените на жилищата в София и в останалите градове коментарът на експертите бе, че голяма част от процесите, които се случват в Западна и в Северна Европа, свързани с промяната във финансовите параметри на кредитирането, са много по-променящи средата там, отколкото в България.

"Причината е, че там фундаментален елемент е пазарът на наеми. В България процентът имоти, които се планират да бъдат построени и да се използват само за отдаване под наем, е сравнително нисък и това ни поставя в един по-закътан ъгъл на бурята, защото решението да се придобие имот и да се ползва дългосрочно за собствени нужди не се влияе толкова пряко от флуктуацията на лихвените проценти". 

Очаквам спадане на броя сделки заради изчезването от пазара на некачествените предложения, които никой няма да харесва, категоричен бе Велков.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
2 Коментара
До експерта
преди 6 месеца

Каквото и да въртиш,каквото и да сучиш картинката е ясна.Пазарйт умря.

Откажи
Коко
преди 5 месеца

Къща пари не връща

Откажи