Опасно развитие при цените на горивата! Ще поскъпнат ли?

Въпреки военния конфликт, покачването на цените на горивата няма да е стремглаво

Опасно развитие при цените на горивата! Ще поскъпнат ли? | StandartNews.com

Последните нападения срещу кораби, които минават през Червено море, водят дотам, че плавателните маршрути в района вече са променени. Целта е да се избегнат атаките с ракети и дронове, както и директните атаки на хусите срещу тях.

"Алтернативният маршрут е единствено покрай Африка отдолу, което удължава с хиляди километри пътя и повишава транспортните разходи. Огромни наеми на ден, така че това ще има отражение в цените на петрола в средносрочен план, и докато конфликтът в Израел продължава ние ще бъдем свидетели на ограничения и проблеми с корабоплаването през Червено море. Това означава, че в първата половина на следващата година най-вероятно цената на петрола ще бъде висока в международен план", коментира пред БНТ икономическият анализатор Никола Янков.

Въпреки военния конфликт, покачването на цените на горивата няма да е стремглаво, тъй като има достатъчно доставчици на петрол и от други райони, които през последните години станаха един от най-големите производители на петрол, и най-вероятно те ще увеличат производството си.

У нас цените на горивата ще бъдат повлияни и от още един фактор, а именно решението на Народното събрание от вчера да бъде наложено ограничение за износ на горива от страната, произведени в "Лукойл Нефтохим", от руски петрол. Това според експертите може да предизвика наводняване на пазара с горива, които Лукойл произвежда в Бургас. Така се стига до два фактора, които работят един срещу друг, и в крайна сметка може да се стигне и до задържане на цените на горивата у нас.

"Няма никакъв риск за резки скокове в цените. Цената на горивата в България няма да порасне толкова, че да се усети по някакъв драматичен начин. Може би ще се стигне до няколко стотинки на литър - 10-15 стотинки увеличение на цените на бензина и дизела", смята Янков.

При всички случаи тези промени в цените на горивата няма да са по различни от динамиките, на които сме били свидетели през 2023 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай