Лоши новини за България! Минахме Франция и Германия по този показател

А иначе България е с най-ниските доходи сред страните от Европейския съюз

Лоши новини за България! Минахме Франция и Германия по този показател | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Най-важни храни в България са по-скъпи отколкото в Германия и Франция, където доходите на хората са значително по-високи, пише Флагман.

Цените на млякото, сиренето и яйцата в България са с 23,1% по-високи от средното ниво за страните от ЕС, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Това нарежда страната ни на едно от първите места сред държавите от ЕС по най-високи цени на тези храни.

Млякото, сиренето и яйцата в Германия са само с 2,1% по-скъпи от средното ниво за ЕС, а във Франция дори са с близо 10% по-евтини от средното ниво.

Оказва се, че в България тези основни храни са с над 20% по-скъпи отколкото в Германия и с 36% по-скъпи отколкото във Франция. Същевременно средната нетна заплата в България е 701 евро при 2870 евро в Германия и 2504 евро във Франция, показват последните данни на Евростат.

Млякото, сиренето и яйцата при нас са с близо 26% по-висока цена отколкото в Австрия и Нидерландия и са по-скъпи дори от Люксембург, където доходите на хората са няколко пъти по-високи от нашите. Тези храни са по-скъпи отколкото при нас само в Гърция, Кипър, Дания, Литва и Малта.

По отношение на маслото и олиото България също е сред най-скъпите страни от ЕС, показват данните на Евростат за 2022 г., които бяха обявени в четвъртък. При нас цените на маслото и олиото са с 34% по-високи от средното ниво за страните от ЕС. Само в Малта маслото и олиото са минимално по-скъпи отколкото при нас - цените им са с 34,1% по-високи от средното ниво. Маслото и олиото в България са с над 30% по-скъпи отколкото в Германия, с 35% над нивото във Франция и с 26% по-скъпи отколкото в Люксембург, където заплатите са много по-високи от нашите.

България е с най-ниските доходи сред страните от ЕС. А храната като цяло в България е с над 15% по-евтина от средното ниво за страните от ЕС. Но в Румъния и Полша храната е още по-евтина. Храната в България е с над 18% по-скъпа отколкото в Румъния и Полша. Близо до нас по цени на храните е Малта, където нетната средна заплата е 1553 евро.

Цените на алкохола в България са само с 3,5% по-ниски от средните за страните от ЕС. Алкохолът в България е по-скъп отколкото в Германия, Италия, Унгария, Австрия, Полша и Румъния. Но цигарите ни са най-евтините в ЕС. Дрехите и обувките при нас също са най-евтините в ЕС.

Стандартът на живот в България остава най-ниският спрямо другите държави от ЕС. Действителното индивидуално потребление в България е с 31% под средното за ЕС. Като тук влиза не само потреблението на храни, а и покупката на коли, жилища, екскурзии, здравни услуги, посещения на кино и театър и т. н. Най-близо до нас е Унгария, където реалното потребление е с 29% под средното за ЕС. След това са Хърватия и Латвия (и двете с 24% под средното ниво) и Словакия (23%). Румъния вече е далеч пред нас, като по жизнен стандарт изпреварва и Естония, Чехия, Гърция и Малта, а индивидуалното потребление там е точно колкото в Испания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай