Икономист с добра новина! Приближаваме се към еврозоната

Въпросът е дали ще се вместим в критериите преди отчитането им за конвергентния доклад за България

Икономист с добра новина! Приближаваме се към еврозоната | StandartNews.com

Източник: БНТ

У нас инфлацията спада. Тенденцията е за сближаване, но въпросът е дали ще се вместим в критериите преди отчитането им за конвергентния доклад за България. Това коментира пред БНТ експертът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

Той посочи, че средногодишната инфлация в Хърватия е съпоставима с тази у нас. По думите му разликата с трите страни с най-ниска инфлация в еврозоната е около 5 процента.

Според Богданов БНБ трябва да предприеме действия за ограничаване на ипотечните кредити, които са нараснали с 25% на годишна основа. Икономистът подчерта, че това помпа инфлацията.

Лъчезар Богданов изказа мнението си и по доклада на Световната банка за българската икономика. Икономистът отбеляза, че там се посочва, че населението ни намалява и застарява и все по-малко хора работят. По думите му, за да расте икономиката трябва да се повиши производителността. Ако не променим нещо, ще изостанем. Икономиката няма да расте автоматично, предупреди той.

Според финансиста Любомир Дацов не сме си взели поука как се бори инфлация. У нас борбата остава само на думи, подчерта той.

За да влезем в еврозоната от 1 януари 2025 г. трябва да имаме 8 месеца с отрицателна инфлация да покрием критерия. По думите му продължаваме да нямаме синхронизация на монетарната политика.

Трябва да бягаме по-бързо от другите. Ако бягаш със същата скорост като тях, оставаш на едно място, добави Дацов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук:--- https://use.my/medinfo

Откажи