Хампарцумян каза какво се случва с левовете като въведем еврото

Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси и комисионни за това

Хампарцумян каза какво се случва с левовете като въведем еврото | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия, архив

Конфликт между управляващи и опозиция по новия закон за БНБ беляза началото на работната седмица на парламента. Опозицията отправи още и критики към ръководството на банката, че все още липсва пълен анализ на плюсовете и минусите от въвеждането на единната европейска валута.

Пред БНР банкерът Левон Хампарцумян изрази надежда датата за влизане на България в еврозоната да не се отложи, защото освен всичко друго, това според него има смисъла и на "геополитическа котва".

"Засега това е декларирано от страна на европейските институции, прието като наше желание. Не бива да забравяме, че ние се присъединяваме към една относително добре работеща система, а не тя към нас."

Запитан защо българите се страхуват от еврото, Хампарцумян заяви, че това се дължи на недостатъчна информираност.

"Нищо няма да стане. Системата, с която измерваме нашия икономически успех или неуспех, ще бъде в евро, вместо в левове. Аз съм висок 1,80 см. В инчове ще бъда наполовината на това, обаче пак съм си толкова висок. Не бива да виним еврото за собствените си страхове и неуспехи."

Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси и комисионни за това. Банките ще се разберат с държавата как това да стане, без да бъде за сметка на гражданите, обясни банкерът.

При ипотечните кредити няма да има закръгляне. "Най-вероятно ще е автоматично, защото преподписване на такъв голям брой договори административно би било кошмар", посочи още Хампарцумян.

Следва да разграничим нормалните инфлационни процеси – поскъпването и без еврото, от очаквани ефекти след въвеждането му, коментира Левон Хампарцумян. По думите му, "има други фактори, които правят нещата по-скъпи и подхранват инфлацията".

Дори след гратисния период за обмен на левовете "тези пари са обменяеми вечно, само че в централната банка или банки, които ще го направят това", ако отидете в БНБ, това ще бъде безплатно оттук до края на света", увери банкерът.

"Стойността на тези пари не изгаря от промяната."

Има изчисления, че в Германия все още по къщите има около 30 милиарда марки, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
КИРУ ЖЪРТЪ
преди 3 месеца

НИЩО. НЯМА. ДА. СЕ СЛУЧИ, КОМУНЯГИТЕ. И. ТЕХНИТЕ ОТРОЧЕТА. САМО. НАСАЖДАТ. ДЕЗИНФОРМАЦИЯ. И. ПЛАШАТ. ХОРАТА. ПИТАЙТЕ. ГИ. КОМУНЕТАТА В. КАКВА. ВАЛУТА. СА. ИМ СПЕСТЯВАНИЯТА, ЕДИН. ЗА ЛЯК. НЯМА. ДА. КАЖЕ. АМИ В. РУБЛИ, ВСИЧКО. Е. ЕВРО ДОЛАРИ. ПАУНДИ, КЪДЕ ИЗПРАТИХА. ДЕЦАТА. И. ВНУЦИТЕ. СИ. ДА. УЧАТ НЕ В. МАЦКВА. И. ПЕТЕРБУРГ. А В. ЕВРОПА. И. САЩ, СЕГА. ПЛАШАТ. ЩОТО. СЕДЕМДЕСЕТ. ГОДИШНОТО ВЛАСТОВО. КИЛИМЧЕ. ИМ. СЕ. ИЗПЛЪЗВА. И. НЕ. МОГАТ. ДА. ДЕРИБЕЙСТВАТ. ОТ ИМЕТО. НА. СВОЯТА ПАРТИЯ --ДЪРЖАВА. БКП.

Откажи
Bios
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи