Финансист ни попари, каза кой ще вземе решението за еврото

Заради крайната цел е трябвало управляващите да приемат по-рестриктивен бюджет

Финансист ни попари, каза кой ще вземе решението за еврото | StandartNews.com

„В края на краищата ще е политическо решение дали България да се присъедини към еврозоната, дори технически да е малко извън определен критерий. Така направиха с Хърватия, която имаше проблем с бюджетния дефицит.” Прогнозата направи пред Нова телевизия финансистът и бивш заместник-министър на икономиката Никола Янков.

Той смята все пак, че заради крайната цел е трябвало управляващите да приемат по-рестриктивен бюджет, например без дефицит.

„В нормалните държави с независима икономическа политика инфлацията се намалява само по два начина – ограничаване на държавните разходи, което България не изпълнява, и с вдигане на лихвените проценти”, заяви Янков.

Финансистът отчете като позитив това, че влизането ни в еврозоната продължава да бъде сред приоритетите на правителството и че това се заявява поне на думи.

Според него 2025 година е реалистичен срок за приемането на страната ни в тази общност. И отбеляза, че инфлацията у нас в момента е по-висока от тази в еврозоната и поради това е по-голям проблем, ако България е извън нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Асен
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи