Експерт разкри как ще изписват цените при въвеждане на еврото

Информационната кампания за влизане на страната ни в еврозоната вече започна

Експерт разкри как ще изписват цените при въвеждане на еврото | StandartNews.com

Източник: НоваНюз

„Еврото трябва да е естествена еволюция на това, което правим, с най-малко затруднение за бизнеса и за хората в процеса на смяна. Има осем държави, които са минали през него и ние сме взели най-добрите практики." Това посочи в интервю за телевизия НоваНюз заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев.

Той уточни, че една от тях е двойното обозначаване на цените в магазините. "Опитът показва, че това е ефективна мярка и искаме тя да работи възможно най-дълго. Ще внимаваме разписването на цените да бъде максимално прозрачно. Да бъдат сложени на едно място, с еднакъв шрифт и всичко да се вижда. Не само по щандовете на магазините, но и на касовите бележки", разкри Яйджиев.

"Има необходимост и от законови гаранции и контрол”, подчерта той.

Информационната кампания за влизане на страната ни в еврозоната вече започна. Целта ѝ е да даде практичните отговори и да развенчае митовете. Тя е базирана на комуникационна стратегия,  съгласувана с Европейската комисия, съобщи финансовият зам.-министър.

„1 януари 2025 година е датата за въвеждане на еврото. В средата на годината се очаква решение на ЕК и на Европейската централна банка. Конвергентният доклад ще излезе през юни, а решение се очаква през юли”, добави той.

По думите му цялата идея е закон за еврото да даде не само правна база, но и механизъм за превалутиране. В разпоредбите ще бъдат заложени и инструменти за ограничаване на спекулата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай