Байдън вкара набързо 20 млрд. долара в американската икономика

Целта на финансовата инжекция е да се подпомогне увеличаването на дела на САЩ в световното производство на най-съвременни чипове

Байдън вкара набързо 20 млрд. долара в американската икономика | StandartNews.com

Източник: Кадър от Фокс нюз

Правителството на САЩ възнамерява да отпусне милиарди долари, за да стимулира производството на чипове в страната, предаде ДПА.

Президентът Джо Байдън обяви в сряда, че администрацията му възнамерява да предостави на американския технологичен гигант "Интел" (Intel) пряко финансиране в размер до 8,5 млрд. долара, както и 11 млрд. долара под формата на заеми, които ще бъдат инвестирани в заводи за компютърни чипове в четири американски щата. 

Целта на финансовата инжекция е да се подпомогне увеличаването на дела на САЩ в световното производство на най-съвременни чипове до 20% до края на десетилетието.

Байдън оповести намеренията си по време на посещение в производствената база на "Интел" в град Чандлър, щата Аризона. Той се обърна към изпълнителния директор на компанията Пат Гелсинджър с думите: "Ти връщаш бъдещето на Америка, човече!".

Понастоящем най-съвременните чипове за смартфони например се произвеждат основно в Тайван от производителя Ти Ес Ем Си (TSMC), отбелязва ДПА. Западът обаче се опасява, че политическото напрежение с Китай може да прекъсне доставките на полупроводници, което ще би имало опустошителни последици за икономиката. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай