Асен Василев получи американско рамо за топ енергийни проекти

Става дума за енергийната и транспортна свързаност на Балканите по оста Юг-Север

Асен Василев получи американско рамо за топ енергийни проекти | StandartNews.com

Министърът на финансите Асен Василев проведе среща днес с посланиците на САЩ в България Кенет Мертен и в Гърция Джордж Цунис. Енергийната и транспортна свързаност на Балканите по оста Юг-Север от гръцкото пристанище Александруполис, през България и Румъния към Молдова, Украйна и Северна Европа беше основна тема на срещата.

От страна на министър Василев беше заявена готовността на страната ни да развие проекти за изграждане на петролопровод и разширение на електропреносната мрежа, както и на сухопътна и железопътна връзка от Средиземноморското пристанище Александруполис през България към Румъния. Посланиците увериха, че САЩ са готови да подпомогнат регионалните усилия за повишаване на устойчивостта на енергийната и транспорта свързаност.

Джордж Цунис е в България в рамките на своята обиколка, която включва още Молдова и Румъния. Нейната цел е засилване на регионалното енергийно сътрудничество и инфраструктурната свързаност по коридора между Гърция и Украйна, както и насърчаване на по-устойчиво, проспериращо и сигурно бъдеще в Югоизточна Европа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тони
преди 4 месеца

Не може да и подкрепа да е получил а и нещо отзад

Откажи