Здравният министър иска наказания след скандален запис в Пирогов

Лекар от спешната болница се изгаврил с близките на починалата Даная

Здравният министър иска наказания след скандален запис в Пирогов | StandartNews.com

Здравният министър Христо Хинков очаква отнемане на лекарски права. Той призовава Българския лекарски съюз да се намеси в случая със записа от „Пирогов“, в който се чува как медици от спешната болница отправят закани срещу близките на починалата миналата година Даная. Това обяви самият Хинков пред бТВ.

Лекарят от най-голямата спешна болница произнася следните думи по отношение на близките на 15-годишното момиче: „Трябва да се направи всичко възможно, за да усетят болката тия хора.“

„Ужасно е това, което е казано. Това не може да бъде лекар. Това е форма на садистично удоволствие да се очаква, че хората, които са претърпели една болка, ще продължат да изпитват болка. Има етична комисия на БЛС и очаквам, че тя най-сетне ще вземе едно сериозно становище и може да реши да отнеме лекарските права на този човек. Абсолютно би трябвало за такова изказване да се направи сериозно разследване, да се говори с този човек от Комисията по лекарска етика и тя да предложи да му се отнемат поне временно правата“, каза той.

Христо Хинков си постави оценка „добър“ 4 за работата си начело на министерството. Той заяви, че ведомството, което той оглавява се справя добре с изпълнението на приетата още в началото на работата на кабинета правителствена програма в сектора. Препоръча на своя бъдещ наследник да не се поддава на политически внушения, да действа съгласно собствения си план и правителствената програма. Хинков каза още, че не знае името на бъдещия здравен министър.

Министърът обясни, че е спрял конкурси за нови директори на болници по молба премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, за да не се оставя впечатлението, че преди да освободи поста назначава директорите на болничните заведения.

По повод изграждането на Национална детска болница министърът обясни, че има съставен план за действие, но проблем са обществените поръчки и по-точно обжалванията пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), които забавят процедурите. Христо Хинков каза още, че в КЗК се очаква да се реши въпросът с фирмата, която да започне събарянето на старите сгради на мястото на бъдещата болница.

До момента са изхарчени около 2 млн. лева от наличните малко под 100 млн. лева, но са върнати 7 млн. лева за проектиране, задържани неправомерно от друга институция преди около година и половина – две, каза още министърът. Той обясни, че не е наясно с изискването на депутатите да бъде създаден специален сайт, на който да се публикува информация за разходите около строителството на болницата.

Министърът коментира и данните, че за първите два месеца на годината са отчетени, но не и извършени дейности в здравеопазването за над 600 хил. лв. Според Хинков в тези случаи Националната здравноосигурителна каса трябва да има много по-сериозни правомощия и да налага по-сериозни санкции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Павел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи