Ключова новина за Пирогов! Какво откри проверката в болницата

Одитният доклад на АДФИ постановява, че няма престъпление, няма корупционни практики

Ключова новина за Пирогов! Какво откри проверката в болницата | StandartNews.com

Приключила е проверката за цялостната дейност на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в периода от началото на юли 2022 г. до края на юли 2023 г. В 93 страници одитният доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) достига до извода, че няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети в лечебното заведение.

Проверката беше инициирана от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков и присъединената към неговия сигнал прокурорска преписка, както и подадени писма до прокуратурата и АДФИ от ръководството на болница "Пирогов".

Въз основа на доклада са издадени 4 акта за административни нарушения.

Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно.

Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непроведен от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов. Това е извършено от ръководството в ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната. Според чл. 8 от ЗАНН „Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост.“.

Като заключение одитният доклад на АДФИ постановява, че няма престъпление, няма корупционни практики.

Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на здравеопазването ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vikos
преди 2 месеца

Шокиран съм, наскоро научих, че 90 процента от хората са заразени с паразити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си:----- https://shout.to/testa

Откажи