Тежък проблем с лекарите у нас, пациенти се хванаха за главите

Сигнализирано е през годините, но никой нищо не прави

Тежък проблем с лекарите у нас, пациенти се хванаха за главите | StandartNews.com

Източник: бТВ, архив

Съществуването само на един дежурен кабинет "уши-нос-гърло" в София в празнични и почивни дни предизвика чакане с часове, скандали и напрежение за достъпа на пациенти до лекар. За това сигнализираха пред бТВ родители, потърсили помощ по празниците.

Татяна Здравкова е майка на дете, което е имало нужда от преглед. Тя разказа, че на 25 декември вечерта синът ѝ се е оплакал от болка в ухото. Тя му е сложила капки и на сутринта са отишли в ИСУЛ.

„Регистрирахме се и зачакахме, защото ми казаха, че няма дежурен лекар. Тъй като нямаше никакво движение и не ни казаха ще има ли медик, купих още капки и си тръгнахме. Към 13 часа на 26 декември детето пак се оплака“, казва майката.

Така тя звъни на всички болници, но никъде няма специалист и всички я пращат в ИСУЛ.

„Когато отидохме, там имаше 30 пациенти. Отново не успяхме да влезем за преглед. Отидохме при педиатър и той ни изписа антибиотик“, обясни жената.

Д-р Кирил Пеев, който е бил на смяна по празниците, заяви, че наистина има проблем с тези дежурства от години.

„Физически и психически е невъзможно да се преглеждат толкова много пациенти. Този кабинет работи не само за цяла София, но и за София-област и за цяла Западна България. Идват линейки от околните градове. Изчислили сме, че от 22 до 31 декември през кабинета са минали 1280 души“, каза медикът.

Той добави, че е сигнализирано през годините, но никой нищо не прави. Д-р Пеев обясни, че пациентите агресират срещу лекарите, а проблемът не е в медиците.

„Имали сме случаи на изваден пистолет, затисната лекарка, наплют колега. Те се притесняват да подават жалба от страх да няма после физическа саморазправа“, заяви Пеев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай