Специалист попари българите. Какво се случва с епидемията от грип?

Над 10 пъти е ръстът на случаите на коклюш

Специалист попари българите. Какво се случва с епидемията от грип? | StandartNews.com

Източник: бТВ

Все още не се вижда край на епидемията от грип, макар че броят на случаите спада и вече е на доста ниски нива. това съобщи в интервю за бТВ началникът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Много повече грипни вируси доказваме, отколкото Ковид-19", добави тя. По думите й не е труден за разпознаване грипът, лесен е и за лечение, ако се хване навреме. Ковид сега протича леко, като все още доминира щамът Омикрон.

Над 10 пъти е ръстът на случаите на коклюш. "Все още нямаме голям брой заболели спрямо западноевропейските страни, но действително броят нараства, и то бързо". Ще минем 100 случая скоро, твърди тя.

Причините за това са отпадането на мерките и това, че вирусните инфекции потискат имунитета и след 3-4 години пандемия той е по-слаб. Най-засегнати са децата до 5-6 г. и след това тези до 15-16 г.

В случаите на коклюш при ваксинираните има дразнеща и продължителна кашлица, но при хора с незавършена имунизация и слаб имунитет има тежка кашлица, пристъпи и недостиг на въздух. Има и смъртни случаи, но не в България.

Проф. Христова коментира и бактериалната инфекция в Япония, която бързо се разпространява. Това са инвазивни стрептококи, при които проблемът е отделените токсини в кръвообращението.

В повечето случаи причиняват кожни инфекции с гнойни пъпки и стрептококови ангини с много болка. В единични случаи правят системна инфекция, при която има некроза на мускулите. "Те са редки инфекции, имахме единични случаи у нас преди много години", казва тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай