Шефът на Пирогов каза истината! Защо го махат от поста

Има покана от министъра на здравеопазването колегите да отидат утре в министерството, но те не желаят, каза той

Шефът на Пирогов каза истината! Защо го махат от поста | StandartNews.com

Източник: бТВ

С колегите ми протестираме не срещу моето отстраняване, а за начина по който се извършва, каза в предаването "120 минути" по бТВ отстраненият директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Принципалът може да смени, който иска директор, но трябва да го направи по закон. Той трябва да извика този директор и да му каже, че има нарушения или че има притеснения, аз не съм имал разговор с министъра, каза Димитров. Той добави, че договорът му изтича през април 2024 г. и не е имал намерения да се кандидатира отново да води „Пирогов“. „За мен „Пирогов“ е кауза, колегите в болницата са най-важни от всичко“, каза д-р Димитров.

Има покана от министъра на здравеопазването колегите да отидат утре в министерството, но те не желаят, каза още той. Колегите канят проф. Христо Хинков да дойде в болницата, утре сутринта ще изпратя писмото до него да дойде да се види с колегите и да има конструктивен диалог с тях, посочи д-р Валентин Димитров.

Финансовата загуба, която констатират одиторите, не е по мое време, тя е за предходен период, но се прибавя в края на годината и тогава се отчита. Аз поемам болницата на 27 юни, финансовата загуба се прибавя в края на годината и ми се приписва на мен, отбеляза още отстраненият от длъжност директор на лечебното заведение.

На 5 декември стана известно, че е освободен от поста директорът на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов" д-р Валентин Димитров. Дни преди това министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че одит, извършен в болница „Пирогов“ в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние.

Парламентарната Комисия по здравеопазване реши тази седмица да възложи на министъра на здравеопазването да отмени издадения протокол, с който освобождава от поста директора на болницата до произнасянето на всички компетентни органи. На въпрос дали ще се съобрази със становището на здравната комисия, министър Хинков отговори, че ще трябва да се консултира с юристите на Министерския съвет.

„Аз съм първият директор, който е външен за „Пирогов“ като болница. Лекар съм, педиатър, но съм влязъл в болницата, без преди това да съм работил като лекар в нея. Влизам в болницата след обявен конкурс по времето на проф. Костадин Ангелов – като председател на борда на директорите. Работя в „Пирогов“ при пет правителства. Когато бяха смените с предишните директори, те бяха под определени натиски и форми, които не искам да коментирам. Когато проф. Поромански беше сменен от мен в правителството на Асена Сербезова, аз поех болницата първо в спешен порядък, защото бях председател на борда на директорите. След това се явих на конкурс в служебното правителство на Асен Меджидиев, който спечелих – вече като директор на „Пирогов“, разказа Димитров.

„Най-малко съм работил с правителството на проф. Ангелов, след това съм работил със Стойчо Кацаров, с проф. Сербезова, с Меджидиев и проф. Хинков. Винаги съм правил едно и също – давал съм доклад какво е състоянието на болницата, какво сме направили до момента и какво предстои“, уточни още той.

Димитров потвърди, че общите задължения на „Пирогов“ са 65,2 млн. лева, и допълни, че преди това е имало 17 млн. лева, които са били просрочени задължения, които не са се обслужвали и по които са текли 10% лихва към различни доставчици. Те са доставяли всичко необходимо на "Пирогов", за да функционира.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай