Сарафов в акция! Поиска важна промяна в съдебната система

И.ф. главният прокурор говори пред български медии в Мадрид, където е на посещение

Сарафов в акция! Поиска важна промяна в съдебната система | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

И. ф. главният прокурор Борислав Сарафов поиска да бъде създадено звено за съдебни експертизи. То може да бъде към министерството на правосъдието, каза Сарафов пред български медии в Мадрид, където е на посещение.

Бавното правосъдие е чувствителна тема, а липсата на достатъчно експерти е причина разследванията, а след това и самите дела да се бавят, каза още Сарафов. Той цитира анализа, според който водеща причина за забавянето на делата е именно изготвянето на експертизи, което понякога отнема години.

Определена категория дела са изключително зависими именно от експерти. По тези дела разследващите са безсилни да стигнат заключение без становище на вещи лица, каза Сарафов. Това е причината той да предложи на министерството на правосъдието и на парламента да бъде създадено такова звено.

Сарафов каза, че вече е водил предварителни разговори и на тази тема. Според него може да се увеличи борят на експертите, да има лицензионен режим и обучение. Възможно е това да става в Националния институт на правосъдието, а освен това университетите също могат да се включат в този процес.

Второто важно нещо за съдебната реформа е намаляването на формализма в наказателния процес. Той е доведен до крайности, смята Сарафов.

Той заяви, че е впечатлен най-много от доверието на обществото към испанската прокуратура. И изрази надежда това да се случи и у нас.

В испанската прокуратура има тясна специализация, която предвижда три специални магистратури с определена компетентност – антидрога, антикорупция, и дела срещу тероризма.

Освен това има специални сектори, които се занимават с дела срещу насилие над деца и жени, престъпления срещу околната среда и прането на пари.

Такава специализация не е възможна у нас, защото в България делата се разпределят на случаен принцип. В Испания това се прави на база професионални компетенции в т.ч .в регионален мащаб, каза Сарафов. По думите му тoва позволява да се възлагат дела на прокурори със специална професионална компетентност, както и да бъдат създавани екипи.

Не предлагам да отпадне принципът на случайно разпределение на делата у нас, но той не трябва да се абсолютизира, каза Сарафов.

Българската страна вече е имала разговори с испанските си колеги по посока на още по-добро сътрудничество по по кибердела. За разследване на бързия трафик на хора и пари е необходимо познаване на новите технологии, каза Сарафов.

От срещите му в Мадрид е станало ясно, че 300 процента е ръстът на делата за компютърни престъпления. Този бум е настъпил за кратък период от време.

Според Сарафов това е тенденция, която няма да спре дотук. Светът се дигитализира, а с това и престъпността, посочи Сарафов.

Колкото до високото доверие в испанската прокуратура, Сарафов каза, че то не е изградено за ден два.

У нас прокуратурата изчерпа лимита си от грешки и вече няма право на такива. Амбициран съм да постигнем стандартите, които обществото очаква от нас. Да заработим като нормална институция, в защита на обществения интерес, каза Сарафов. Той посочи, че не е съгласен със „злостните критики към прокуратурата“.

Според Сарафов прокуратурата трябва да бъде оценявана не по минали, а по настоящи и бъдещи действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай