Терзиев дава газ на Столичния общински съвет, мощен призив

Той дава и краен срок - до идния понеделник за разблокиране на работата на СОС

Терзиев дава газ на Столичния общински съвет, мощен призив | StandartNews.com

Източник: БТА

Софийският кмет Васил Терзиев призова партиите в Столичния общински съвет (СОС) да се обединят около една кандидатура и да го направят до понеделник, защото блокажът води до преки загуби за столичани.

Той изреди, че стопираната работа на СОС заради липса на председател ще донесе пряка загуба от 40 млн. само за ВиК - инфраструктурата и бави оздравителния план на "Топлофикация". Призовава за широка коалиция на всички политически групи в Общинския съвет, като не споменава нищо за номинацията на ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев, който първо се оттегли, а след това намекна, че отново ще бъде номинация на групата си.

"През изминалите седмици направих всичко възможно да осигуря диалог за мнозинство и разбирателство в Столичния общински съвет (СОС). Въпреки усилията ми, изглежда нито една от групите в СОС, извън тази на ПП-ДБ-Спаси София, не бърза. Това е удобна изчаквателна позиция, но е и липса на отговорност към избирателите", заяви в пост във Фейсбук столичният кмет.

"Всички разбират, че София има нужда от работещ Общински съвет, за да започнем реално да решаваме проблемите на хората. Има спешни теми и задачи, които не търпят отлагане, посочи той и изреди парите за ВиК, което пък ще доведе до невъзможност да се възползваме от над 200 млн. лв., заделени за следващия програмен период.

СОС не може да гласува план-сметката за чистотата за 2024 г., а без това няма как да имаме по-добре почистени квартали и повече пари за районите за чистота, посочва още Терзиев.

Гласуването на икономическата рамка на градския транспорт, удължаването на договорите с фирмите за разделно събиране на отпадъци в 8 района на София, които изтичат през януари, подготовката на бюджета за 2024 година и липсата на план за оздравяване на "Топлофикация" - София, цитира още той като належащи и спешни за решаване въпроси. "Това е проблем, който бърка директно в джоба на софиянци", посочва за топлофикационното дружество кметът.

Столична община се изправя също така пред невъзможност да започне реформата и оздравяването на търговските дружества.

"Въпреки различията между партиите, представени в СОС, на София й е нужна широка коалиция с компромиси от всяка една група. Призовавам групите в Общинския съвет да се обединят максимално бързо за едно работещо мнозинство и избор на председател на СОС", апелира Терзиев.

"Ситуацията е сложна, но вярвам в държавническото мислене на общинските съветници. Не мисля, че някой от тях са обещавали да създават проблеми и препятствия за развитието на София в предизборната кампания. Време е предизборните обещания да бъдат изпълнени", допълва кметът.

Той дава и краен срок - до идния понеделник за разблокиране на работата на СОС.

"Очаквам до понеделник да бъде намерен общ език между политическите групи, за да бъде избран председател на общинския съвет. В противен случай се поставят под сериозен риск основни проекти на София, което нашите съграждани няма да простят.

Наложително е да поставим решаването, както на текущите, така и на бъдещите проблеми на града над тяснопартийните интереси", призовава още Васил Терзиев.

Общинските съветници в столицата досега направиха три неуспешни опита да изберат председател на СОС, като ГЕРБ не издигнаха своя кандидатура, а кандидатите на всички останали не събраха необходимите гласове след триседмични усилия. Започва и четвъртата седмица от блокажа, а СОС все още не може да разреши нито един от проблемите на столицата заради тупика с избора на председател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай