Социолози видяха изхода от изборите, казаха къде отива протестният вот

Разочарованието е на всички нива – на избиратели от партии и на партии от партньори

Социолози видяха изхода от изборите, казаха къде отива протестният вот | StandartNews.com

Източник: бТВ

„Имаме шести избори за по-малко от три години. Ако през 2021-2022 г. в общественото мнение доминираше надежда, гняв, желание за промяна, сега доминира разочарованието“, заяви пред бТВ социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

По думите ѝ разочарованието е на всички нива – на избиратели от партии и на партии от партньори.

„Все още има хора, които не са решили за кого ще гласуват, има хора, което се колебаят. Но разочарованието от това, което се случи, доминира и води към два основни процеса – единият е протестен вот, който се изразява или в оставане вкъщи, или в разпиляване на вота в други партии“, допълни Димитрова.

Социоложката обяви още, че изследване на „Алфа рисърч“ в началото на кампанията е показвало, че най-много хора биха гласували с „не подкрепям никого“ от бившите избиратели на ПП-ДБ.

Това потвърждават и изследванията на „Маркет ЛИНКС“, обяви колегата й Добромир Живков.

„Процентите, които ПП-ДБ губят спрямо предходните избори, засега остават в категорията на нерешилите за кого ще гласуват. Според нашите анализ в тази категория е най-съществен делът на гласувалите за ПП-ДБ. Те вероятно ще решат последната седмица, може и в последните два дни“, уточни социологът.

Според него част от протестния вот, както и в предходни избори, ще премине в подкрепа за партия „Възраждане“. „Тази партия отчасти избират хората, което не са удовлетворени от другите политически формации, за да покажат това свое неудовлетворение“, уточни Живков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
анонимен
преди 2 седмици

няма да гласувам защото няма за кого не им вярвам нови избори наесен

Откажи