Ще стане ли Денков външен министър? Ето какво отговориха от ГЕРБ

Деница Сачева смята, че преди ротацията трябва да бъдат преосмислени всички действия на правителството

Ще стане ли Денков външен министър? Ето какво отговориха от ГЕРБ | StandartNews.com

Източник: бТВ

Щом като настоящият премиер Николай Денков продължава да е уклончив какъв пост ще заеме след ротацията, освен вицепремиерския, време е некоалиционните партньори да дадат мнението си по въпроса.

Попитана дали ГЕРБ искат друг пост освен премиерския за Мария Габриел, Деница Сачева от партията обясни пред бТВ, че не става въпрос какво искат, а за договореното и разписаното на първите страници на управленската програма.

"При Мария Габриел - съответно министър-председател и министър на външните работи, а г-н Денков става вицепремиер и министър на образованието. Това го пише на първите страници на управленската програма. Това е договорка, направена още в самото начало", каза Сачева.

Тя не вижда причина за предоговаряне, защото тя е основополагащата договорка, за да се случи всичко останало.

Междувременно заместник-председателят на ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви пред БНТ, че Мария Габриел ще е премиер и министър на външните работи.

Петкова уточни, че за поста на външен министър трябва специфични качества, а Мария Габриел доказала, че се справила като дипломат номер едно, тъй като благодарение на нея България била приета в Шенген по въздух и море. Тя е на мнение, че няма нищо учудващо, че Габриел ще е премиер и външен министър. Теменужка Петкова недоумява защо ПП-ДБ искат Денков да оглави външното министерство, при положение, че сегашният премиер се чувства най-добре сред образованието. Тя иска да се спазва само договореното, което е постигнато за ротацията.

"Това, което Мария Габриел демонстрира е добро управление на МВнР", доволна е Петкова от работата й.

Деница Сачева смята, че преди ротацията трябва да бъдат преосмислени всички действия на правителството до момента, по отношение на това "да има повече резултати, още живот и смисъл на нашите действия". Тя подчерта, че ако няма достатъчно закони и решения и министрите не са изпълнили задачите от управленската си програма, значи има проблем във ведомствата.

"Колегите от "Продължаваме промяната" конкретно още от самото начало се опитват да наложат диктат със своите 36 депутата, обяснявайки как те единствени имат право да управляват, имат възможности и специалисти. Ние сме стояли дистанцирани от това службогонство, но сме държали да има конкретни политики", настоя депутатката от ГЕРБ.

От партията й отказват да носят политическа отговорност за действия на хора, които може би не осъзнават своята.

По наша оценка има редица сектори, в които основно се произвеждат скандали и назначения, а не виждаме реални политики в полза на хората, каза още Деница Сачева. Тя уточни, че оценката на министрите се прави в момента както от министър-председателя, така и от вицепремиера.

"Ние многократно сме изразявали резерви и по отношение на здравеопазването, земеделието, много са секторите, в които имаме забележки, включително и в социалната политика", уточни Сачева.

Според нея политиките, свързани с пазара на труда и заетостта изостават на фона на други политики, за които се слага по-силен акцент. "Има много забележки, които да бъдат взети под внимание. Иначе няма как да продължим да обясняваме защо съществува това правителство", каза Сачева, която е и бивш социален министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай