Мария Габриел оттегля кандидатурата си за премиер

ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат, обяви вчера Габриел

Мария Габриел оттегля кандидатурата си за премиер | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Днес предложената за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел трябва да внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си. Тя съобщи за решението на пресконференция в централата на ГЕРБ вчера.

ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат, подчерта Габриел.

Премиерът в оставка Николай Денков в обръщение, излъчено по БНТ снощи, призова ръководството на ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението с "Продължаваме промяната-Демократична България" и да се гласува правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да бъде променян съставът на Министерския съвет.

Този вариант беше предложен от ГЕРБ още на 17 март, но беше отхвърлен от ПП-ДБ, припомни след това пиарът на партията на Борисов Никола Николов.

На 19 март държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група. Преди това номинираната за министър-председател Мария Габриел върна изпълнен първия проучвателен мандат, който ѝ беше връчен от президента в съответствие с конституционната процедура, и представи състав и структура на Министерския съвет. По-късно от "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях и призоваха президента да оттегли указа си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай