Създадоха комисии за Турски поток, Лукойл и Агенция Митници

Една от комисиите ще нищи дерогацията, която беше дадеда на Лукойл за руския петрол

Създадоха комисии за Турски поток, Лукойл и Агенция Митници | StandartNews.com

Източник: БНТ

След близо 15 часа заседание в ранните часове на днешния дин депутатите създадоха няколко ключови временни комисии - за "Турски поток", за "Лукойл" и такава, която да се заеме с разследване на агенция "Митници".

Парламентът реши временна комисия да проверява всички факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на България", както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта "Турски поток" на територията на Република България. Решението дойде след над четири часа дебати между народните представители и серия от почивки.

Проекторешението беше внесено от „Продължаваме промяната–Демократична България“ (ПП-ДБ). Депутатите гласуваха и състава на временната комисията, който ще е от 12 народни представители, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група. Това са Томислав Дончев и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС,  Венко Сабрутев и Мартин Димитров от ПП-ДБ, Рамадан Аталай и Станислав Анастасов от ДПС, Даниел Проданов и Коста Стоянов от "Възраждане", Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов от "БСП за България", както и Тошко Йорданов и Павела Митова от "Има такъв народ".

Парламентът не успя да избере председател на комисията, която ще бъде за срок от един месец.

Тя трябва да установи хронологията на действията по подписване на Пътната карта и законосъобразността на действията на действащия тогава министър на енергетиката Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и всички други замесени административни лица. Комисията трябва да установи и всички факти и обстоятелства, свързани с реализацията на проекта „Турски поток“  на територията на Република България - финансиране, тръжни процедури, строителството, размер на транзитните такси, възвращаемост и експлоатацията на проекта - спазени ли са всички законови и административни процедури по отношение на реализацията на проекта.

Комисията трябва да направи и анализ дали в „Пътна карта за проучване възможностите за разширение на газопреносната система на България" се съдържат условия и ангажименти, които противоречат на българския национален интерес. Комисията трябва също да извърши анализ и проверка за наличие на противозаконни или неизгодни за българска страна клаузи и поставяне на България в зависимост от руската страна. Също така и анализ на изтеклите в медиите документи и снимки от електронните пощи на руски граждани, включително санкционирани заради руската агресия в Украйна руски граждани, „Пътна карта за проучване възможностите за разширение на газопреносната система на Република България", показващи как газопроводът „Турски поток" е бил реализиран под диктовката на руската компания "Газпром" и властите в Москва, и показващи как руската държава е управлявала пряко българската енергетика при изграждането на „Турски поток“.

По време на дебатите Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) заяви, че „Балкански поток“ е проект, който може да се види, пипне и носи стотици милиони. Венко Сабрутев (ПП-ДБ) попита Петкова къде е оригиналът на пътната карта и защо я няма в Министерството на енергетиката.

"Пътната карта ви е предоставена по времето на управлението на Кирил Петков, от ДАНС ви е предоставено копие", каза Петкова в отговор на Сабрутев. Тя посочи, че ще видят тази пътна карта отново и се надява и колегите да я видят, за да анализират точка по точка какво съдържа тя и къде, и в каква степен не са защитени националните интереси на България или нещо е направено в противоречие с изискванията на правилата на Европейския съюз.

От „Има такъв народ“ (ИТН) попитаха ПП-ДБ „къде са били девет месеца“ докато са управлявали с ГЕРБ-СДС и защо тази комисия се предлага чак сега.

"Това, което ние правим от 2021 г. насам, българските граждани най-накрая от дистанцията на времето си дават сметка, че хората, които бутат „влака на държавата“ сме ние от ПП-ДБ", каза Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ). По думите му са показали, че и в настоящото Народно събрание (НС), могат да работят с колегите от ГЕРБ докато припознават тези политики – намаляване на равенството, увеличаване на доходите, приближаване по стандарт към Европейския съюз (ЕС).

"Опасяваме се, че ако тази комисия бъде създадена и бъде председателствана от някой от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ или ДПС ще има процедура по напомпване на електроратите на различните организации", каза Искра Михайлова от „Възраждане“.

Според Борислав Гуцанов от „БСП за България“ такава комисия трябва да има, но е трябвало да бъде създадена преди девет месеца.

Малко след това Народното събрание гласува създаване на временна комисия, свързана с дерогацията, ползвана от „Лукойл“. Депутатите гласуваха комисията да бъде създадена на паритетен принцип, но не успяха да изберат председател. 

Първоначално за разглеждане в пленарна зала постъпиха два проекта на решения – единият с вносител „Продължаваме промяната – Демократична България“ , а другият с вносител ГЕРБ-СДС. Впоследствие народният представител Жечо Станков от ГЕРБ-СДС направи редакционни поправки, свързани с името, които бяха приети от пленарната зала. Бе прието временната комисия да установи икономическия ефект за България от изисканата и предоставена дерогация, от която се е ползвала "Лукойл", както и неизпълнение на задължение на министъра на икономиката и индустрията за влизането в сила на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт и последиците от това неизпълнението. След като гласуването на редакциите депутатите от ПП-ДБ заявиха, че оттеглят внесеното от тях проекторешение. Така на гласуване бе подложено само решението на ГЕРБ-СДС  и то бе прието със 151 гласа „за“и  33 „против".

Поименният състав на комисията бе гласуван анблок. От ГЕРБ-СДС бяха избрани депутатите Александър Иванов, Георг Георгиев, Красимир Вълчев, Христо Гаджев и Десислава Трифонова, от ПП-ДБ – Радослав Рибарски, Васил Стефанов, Ивайло Мирчев и Искрен Митев, от ДПС – Байрам Байрам, Йордан Цонев и Елван Гюркаш, от „Възраждане“ - Борис Аладжов, Стоян Таслаков и Димитър Гюрев, от "БСП за България" - Атанас Зафиров, а от "Има такъв народ" Александър Вълчев.

Поименният състав на комисията бе гласуван със 180 гласа „за“ , един – „против“ и трима "въздържали се".

Малко преди да приключат депутатите решиха и временна комисия в парламента да разследва корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Проекторешението беше внесено от „Има такъв народ“ (ИТН).  То бе гласувано със 133 гласа “за”, 10 “против” и 40 “въздържал се”.

Комисията ще трябва да изготви доклад за резултатите от работата и установените факти и обстоятелства. Тя ще работи в срок от един месец и ще се състои от 12 народни представители, избрани на паритетен принцип – по един от всяка парламентарна група. Членовете на комисията ще са Теменужка Петкова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС,  Венеция Ангова и Константин Бачийски от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, Климент Шопов и Димо Дренчев от „Възраждане“, Румен Гечев и Кристиан Вигенин от „БСП за България“, както и Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН.

Депутатите избраха за председател на комисията Тошко Йорданов (ИТН).

По време на дебатите съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков каза, че имат един цял месец, който трябва да прекарат заедно. По думите му имат ясен избор и два варианта - единият е да направят това, което „направиха този следобед, абсолютно унищожаване на времето и на ресурсите, които са дадени на Народното събрание, а другият вариант е да се стегнат и да направят още няколко продуктивни задачи и действия, които да са от полза на всички техни избиратели. Той предложи смяна на името на комисията с „временна комисия за разследване на корупционните практики в агенция „Митници“. Всичко друго е отвратителен популизъм, без абсолютно никакъв смисъл, смята Петков.

Тошко Йорданов (ИТН) каза, че шефката на агенция „Митници“ Петя Банкова е назначена директно от Асен Василев. Ако излязат някакви неща за Асен Василев, проблемът си е негов, каза Йорданов и добави, че се прави по този начин, за да се разсеят всякакви съмнения.

Предложените поправки от ПП-ДБ за промяна на името на комисията, в което да не присъства името на Асен Василев, беше отхвърлено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай