Росен Желязков отсече за ротацията. Кой трябва да е външен министър

Ключови думи за Мария Габриел

Росен Желязков отсече за ротацията. Кой трябва да е външен министър | StandartNews.com

Росен Желязков коментира ротацията, като спомена за голяма драма. 

„До момента единственото име в кабинета, посочено от ГЕРБ, е това на Мария Габриел като министър на външните работи и вицепремиер. Ротацията не изключва, а ще бъде и по-плавен процесът за следващите 9 месеца съвместяването на двете функции – премиер и външен министър“. Това каза председателят на Народното събрание Росен Желязков, пред bTV.

„Спорът е доколко се усвояват властовите механизми и доколко се изпълва с персонален потенциал изпълнителната власт. Процесът по подготовка на ротацията вървеше плавно до момента, в който „Продължаваме промяната“ само, без „Демократична България“, с тежест от 36 народни представители поставиха ново условие – освен вицепремиер Николай Денков да е и външен министър“, подчерта той.

„Външният министър, единствената посочена от ГЕРБ, ще бъде на човек, излъчен от ГЕРБ“, категоричен е Росен Желязков.

„Ние считаме, че това трябва да е Мария Габриел. Ако „Продължаваме промяната“ считат, че това не трябва да е Мария Габриел, ГЕРБ ще излъчи друго лице“, коментира още председателят на Народното събрание.

„Николай Денков каза, че тази позиция има трябва, за да има „Продължаваме промяната“ излаз навън. Да приемем, че това е лапсус“, допълни Желязков по отношение на коментара на премиера Денков:

Не искам поста на външен министър като такъв, искам гласът на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) да бъде достатъчно силен, така че да се чува в чужбина“, каза Николай Денков по-рано.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай