Радев кани Главчев да обсъждат министри, не ще Даниел Митов

Вече виждате как от партийни събрания се разпореждания, как се заплашва министър-председателят, каза Радев

Радев кани Главчев да обсъждат министри, не ще Даниел Митов | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Ще поканя в петък служебния премиер Димитър Главчев да обсъдим неговите предложения за промени в кабинета, каза пред медии президентът Румен Радев. Той посочи, че предложенията не бива да включват заместник-председатели на партии, с което намекна, че не желае назначаването на Даниел Митов от ГЕРБ за министър на външните работи.

Служебният премиер Димитър Главчев направи две предложения за промяна в персоналния състав на служебното правителство. Той предложи Стефан Димитров да бъде освободен като служебен министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов, както и Георги Тахов да замени Кирил Вътев на поста министър на земеделието и храните.

Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебния кабинет, което е поредното доказателство за провала на конституционната реформа. В стремежа си да наложат пълен монопол върху властта, партиите, които гласуваха промените в Конституцията всъщност обезсмислиха статута на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства, смята Радев.

"Вече виждате как от партийни събрания се раздават разпореждания, как се заплашва министър-председателят. Аз много се надявам господин Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и върху доверието върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Когато аз отговарях за служебните правителства партиите не можеха и да си помислят за подобни вмешателства. За външен министър стана ясно от къде идва заръката, но кой поръча смяната и на земеделския", попита президентът Румен Радев. Той припомни, че земеделският министър лично е бил представен от Димитър Главчев за оставане в служебния кабинет в дух на приемственост и като човек с доказан мениджърски опит в областта. "Не е ли странно министър-председателят да си сменя през ден мнението и нормално ли е изобщо през ден да сменяме по министър. Така объркваме и обществото, и бизнеса, и партньорите", каза още той.

Румен Радев припомни, че вече е заявил, че няма да се бърка в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, но отбеляза, че ще настоява да си спази обещанието, което е дал – да предложи кабинет, равно отдалечен от всички партии.

Моят ангажимент остава да не допусна управленска и конституционна криза, въпреки неуместните промени в Конституцията, подчерта държавният глава. Имам отговорност за запазване на политическо благоприличие в този кабинет, добави той и подчерта, че в негов служебен кабинет не е назначаван заместник-председател на политическа партия.

Имаме десетки прекрасни дипломати, всички с качества да бъдат министри, така че винаги може да се намери достоен външен министър, който да отстоява външнополитическия курс на България и нашия стремеж към пълноценна европейска интеграция, каза президентът.

Според него е невъзможно в правен смисъл да има вот на недоверие към служебното правителство.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Мутра
преди 1 седмица

Аз не разбирам, защо в един глас повтаряте,че промените са неуместни?Радев казал,сега всеки наричащ се журналист повтаря същата констатация! А уместно ли беше да доведеш от нищото хора,да ги поставиш начело на държавата, да се кълнеш в тях и после да се отречеш от тях? Неуместно ли е,да не носиш политическа отговорност,да се смяташ за непрегрешим а действията ти да създават предпоставки за съмнения в капацитета ти на управляващ? Визирам лицето Румен Георгиев Радев.И не се учудвайте вече,защо станаха промени в конституцията! А примери за " недъгав" управленски капацитег и Его има още около президентството, но Киро и Асен като пример са достатъчни ...

Откажи