Подписваме с Турция да се включи в охраната на небето ни

Това ще стане при официално посещение в Турция на министъра на отбраната Тодор Тагарев

Подписваме с Турция да се включи в охраната на небето ни | StandartNews.com

Източник: БНТ, архив

България и Турция ще подпишат днес Меморандум за презгранични операции за охрана на въздушното пространство. Това ще стане по време на официално посещение в Турция на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Меморандумът позволява турските ВВС да участват със свои изтребители при охраната на българското въздушно пространство, което е част и от натовското. Решението за меморандума беше одобрено от правителството преди близо месец, а подобни документи страната ни има подписана и с Гърция, и с Румъния.

По време на посещението си в Турция Тагарев ще обсъди с колегата си Яшар Гюлер "съвместни инициативи в сферата на отбраната и перспективите за повишаване на оперативната съвместимост, бойната подготовка и осигуряването на въоръжените сили".

Наскоро България, Гърция и Турция подписаха меморандум за създаване на противоминна военноморска група в Черно море.

"Чака се ратификация от турските власти. Те да завършат своите процедури. На оперативно ниво има комитет с командирите на военноморските сили, които ще решават оперативните въпроси. Като натовски държави ние имаме дълга практика, работейки заедно на редица международни учения. Така че не виждам проблеми по оперативното и техническо изпълнение", каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vikos
преди 2 месеца

Шокиран съм, наскоро научих, че 90 процента от хората са заразени с паразити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си:----- https://shout.to/testa

Откажи