Партиите с еднакви номера за двата вота при избори 2 в 1

Вероятно ще може да се гласува с една машина на двата вида избори

Партиите с еднакви номера за двата вота при избори 2 в 1 | StandartNews.com

Източник: БНТ

Когато изборите са на една и съща дата при комбинация 2 в 1, има изискване в изборния кодекс за бюлетините - те трябва да бъдат с различен цвят на полиграфическата картина на гърба. А когато се изтегли жребият за изборите за членове на Европейски парламент, и партията получи съответен номер, тя го запазва и в бюлетината за избор на народни представители, когато е регистрирана за участие на двата вида избори. Това обясни пред БНТ председателката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Вероятно ще може да се гласува с една машина на двата вида избори, но все още няма решение на комисията. Нейкова допълни, че държавата разполага с малко повече от 12 000 устройства за гласуване.

ЦИК все още очаква указ на президента за насрочване на изборите, независимо в каква комбинация ще бъдат. Но все пак, доколкото в изборния кодекс е определен изпълнител на дейностите за компютърната обработка на данните от гласуване и за отпечатването на бюлетините и доставката на хартията за машинно гласуване, по отношение на дейностите за самото машинно гласуване няма определен изпълнител. И се налага да провеждаме процедура, която е свързана с доста по-дълги технологични срокове. И колкото и да бъдат скъсени тези срокове, за да бъде оптимизиран целия процес, се налага около 20 дни да сме в процедура на обществена поръчка. А това в рамките на 60 дни, колкото е активния период за провеждане на избори, е доста дълъг период, който забавя всички дейности, посочи Нейкова.

Дали ще бъдат 2 в 1 или на различни дати си имат своите предимства и недостатъци. Ако изборите са на една и съща дата, това означава, че ще се спестят разходи по логистика и транспорт и разходи за възнаграждения на избирателните комисии. Но това означава, че трябва внимателно да се подходи в организацията на изборния процес, не само по отношение на ЦИК, а всички, които имат отношения в процеса, каза още тя.

По думите й двата избора имат своите специфични особености и една от най-важната е тази с избирателните права.

В изборите за европейски парламент има изискване за уседналост, а за Народно събрание няма. На евроизборите секции извън страната се откриват в държави членки на ЕС. А извън ЕС - само там където нашата държава има дипломатическо или консулско представителство. При избори за парламент може да има секции из целия свят, в зависимост от броя заявления за гласуване, обясни Нейкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай