Лорер видя новата роля на Пеевски: Позициите му се променят за добро

Бюджет 2024 е европейски бюджет, за да могат да се изпълнят условията за влизане на България в еврозоната

Лорер видя новата роля на Пеевски: Позициите му се променят за добро | StandartNews.com

Източник: бТВ

Депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Даниел Лорер коментира пред бТВ мястото на ДПС в управлението на страната, като каза, че те не са в тази коалиция, „те са подкрепяща опозиция“.

„ДПС е една системна, мъдра партия. Нейните членове ще решат кой ще е председател на тази партия. България не е остров, България е част от една международна общност, където законът е над всички“, подчерта той.

Разсъждавайки върху поведението на Делян Пеевски в последно време, Лорер отбеляза, че позициите на лидерите на партиите се променят. „При Пеевски виждаме, че неговите позиции се променят за добро. Той стана говорител на европейските ценности. Пеевски не е говорител на мнозинството, но се възползва от медийното внимание, за да говори по всички медии“, заяви той.

Ако България си вземе парите от "Газпром", може да няма дефицит догодина в бюджета, видя още Даниел Лорер, разглеждайки оптимистично възможността бюджетът, проектиран от финансовия министър Асен Василев, да се изпълни в приходната му част.

Бюджет 2024 е европейски бюджет, за да могат да се изпълнят условията за влизане на България в Еврозоната, посочи Лорер. По думите му усилията на правителството са да помогне на най-слабите, а на икономиката да се ускорят инвестициите. Данъците остават същите, а минималната заплата ще се вдигне в бюджета.

"Не знам защо финансовите министри имат афинитет към хранителните сравнения. Важното, което трябва да се сподели с обществеността, е, че това е нормалното положение с един бюджет - да има дебат, да има разногласия. Това е здравословното. Първото гласуване тепърва предстои в зала и тогава ще се чуят всички важни аргументи. Това, което е важно да си кажем още веднъж, е, че това е европейски бюджет. Той предвижда 3% ръст и 3% дефицит, за да може да изпълняваме условията на еврозоната. Оттам-нататък - социални постижения, увеличаване на заплати, допълнителни разходи за здравеопазване, ин витро процедури, ако щете - това е предвидено в бюджета и дебатът предстои. Ще чуем критики, пици, торти и така нататък, но всичко е заложено в бюджета, защото искаме да имаме европейска България", коментира Лорер думите на бившия финансов министър Симеон Дянков по повод бюджета: "За закуска имаме торта гараш, за обяд и вечеря - нищо".

"Ние си даваме ясно сметка, че и кризата с коронавируса, и войната в Украйна създадоха изключително тежка икономическа обстановка. И това го усещаме всички ние през джоба си. Всеки, който пазарува в магазина. Виждаме го. Животът е труден. Бюджет 2024, а и изобщо усилията на правителството, са насочени в две посоки. На най-слабите да дава повече, така че да посрещнат нуждите си малко по-добре, въпреки инфлацията. А на икономиката да осигури повече възможности за инвестиции. Бюджетът за инвестиции за следващата година отново е рекорден - 10 милиарда, дай боже да го изпълним. Защото тази година и 8 милиарда няма да изпълним. Ако изпълним 10 милиарда за инвестиции, България ще е по-добро място за работа", каза още Даниел Лорер.

Не се е случвало досега президент да плаши, че ще наложи вето на бюджет. Президентът Румен Радев се държи като политически лидер с правителство в сянка, само че няма правителство на слънце и правителство в сянка, каза Лорер.

Според него държавният глава използва дребни заяждания с правителството за една идея на кабинета - да се продадат държавни земи. Лорер не вижда нищо лошо в продажбата на държавни земи, при положение, че досега въпросните земи са се отдавали под аренда. Президентът, ако наложи вето на държавния бюджет, ще урони изключително много имиджа си, изтъкна Даниел Лорер.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Nina
преди 5 месеца

Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.----- https://tyny.to/shemoro

Откажи