Главчев изслуша синдикатите в МВР, умува кой да е вътрешен министър

При министър Калин Стоянов социалният диалог е възстановен и е излязъл от "ледената епоха"

Главчев изслуша синдикатите в МВР, умува кой да е вътрешен министър | StandartNews.com

Представители на Синдикалната федерация на служителите на МВР се срещнаха с кандидата за служебен премиер Димитър Главчев като централна тема е била кой ще оглави вътрешното ведомство.

След срещата Илия Кузманов от профсъюза съобщи, че Главчев се е интересувал от състоянието на вътрешното министерство в момента. Синдикалните лидери са обяснили, че през последните месеци в министерството има спокойствие, което според тях трябва да продължи.

Синдикатите са подчертали още, че при министър Калин Стоянов социалният диалог е възстановен и е излязъл от "ледената епоха" от последните 3 години. Те биха подкрепили всеки служебен министър, който ще продължи действията на Калин Стоянов.

Срещу Калин Стоянов вече се обявиха от "Продължаваме промяната-Демократична България", които го определиха като една от червените линии за отношението им към служебното правителство, тъй като му изгубили доверието за провеждане на честни избори.

В отговор от УС на СФСМВР още в неделя излязоха в защита на Калин Стоянов като заявиха, че с недоумение наблюдават "поредната необмислена, неаргументирана и агресивна атака срещу МВР".

А днес и от МВР излязоха с подобна позиция, в която заявиха, че продължават политическите нападки към Министерството на вътрешните работи. "Този път откровените неистини се разпространяват от народен представител и съпредседател на политическо обединение като  визират Атанас Атанасов", заявяват от силовото ведомство. Миналата седмица "Военно разузнаване" също обвини Атанасов в уронване на престижа на институцията.

Междувременно министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов отново заяви, че до момента не е получавал покана за участие в служебния кабинет на Димитър Главчев, но е готов да се отзове на разговор по темата, ако бъде поканен на разговор. "Ако той прецени, аз съм готов да остана на поста", добави той.

Самият Главчев каза миналата събота, след като получи мандат за съставяне на служебен кабинет,  че не счита за политическо лице Калин Стоянов, но и че всички министри в редовното правителство се считат за политически лица. "Калин Стоянов си e експерт в областта, такива има и други. Ще водя разговори с много хора", каза Главчев тогава, а в неделя пусна пост, в който съобщи, че преговорите за евентуалните министри в неговият са стартирали и вървят добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай