Габриел алармира. Запор дебне тези сметки

Причината

Габриел алармира. Запор дебне тези сметки | StandartNews.com

Сметките на Руския културно-информационен център в София могат да бъдат запорирани и българското Министерство на външните работи би одобрило подобна стъпка. 

Това стана ясно от изявление на министър Мария Габриел, която в рамките на парламентарния контрол отговори на въпрос на депутати от ПП-ДБ за закриване на центъра у нас. 

Габриел посочи, че основание за това може да бъде фактът, че Руският културно-информационен център в София е във функционална връзка с Федералната агенция по въпросите на общността на независимите държави, т. нар. "Россотрудничество", а тя и ръководителят ѝ Евгений Примаков са в списъка на санкционираните от ЕС. Управителят на Центъра е бил началник на отдел в "Россотрудничество". 

"В този смисъл и с оглед придържане на единна позиция на ЕС спрямо Русия и в контекста на усилията за справяне със системната международна кампания на Русия за дезинформация и манипулиране на информацията външно министерство би подкрепило замразяването на активите на "Россотрудничество", включително банкови сметки от страна на компетентните ведомства в Република България". 

Тъй като Министерството на външните работи не е компетентен орган по прилагане на санкциите, Мария Габриел предлага да бъде приет нарочен нормативен акт, който да уреди правомощията и отговорностите на отделните институции на национално ниво с акцент върху замразяването на финансови активи: 

"И сега няма каквито и да било пречки да бъде доказана свързаността между лицето в санкционния списък и "Россотрудничество". Това, което ни липсва в България е възможно най-бързо да приемем въпросния нормативен акт, в който финансовите институции, кредитните или тези, които имат компетенции, да имат ясен механизъм, според който просто трябва да го приложат". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи