Човек на Радев бръкна дълбоко в раната, видя повод за вето

По отношение на таксите за транзит на руски газ бившият икономически министър  заяви, че те няма да бъдат събрани

Човек на Радев бръкна дълбоко в раната, видя повод за вето | StandartNews.com

Бившият служебен министър на икономиката, а сега член на екип на президента Румен Радев коментира пред бТВ, че е голяма вероятността държавният глава да наложи вето върху бюджета 2024 г., съставен от Асен Василев. 

„Този закон за бюджет вече един месец и повече се дъвче от експерти и се оказа, че е стъкмистика. За държавния поземлен фонд - в план-сметката за 2024 г. няма предвидено такова нещо, но към него има 3-годишна прогнозна рамка. Това са публични документи“, коментира бившият министър на икономиката Никола Стоянов.

Вчера за първи път президентът заяви, че е готов да наложи вето върху държавния бюджет. Румен Радев има своите аргументи, на които пък Асен Василев му отговори, че е станал жертва на фалшива новина.

Един от мотивите си Радев описа така: „Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс.“

„На 45-та страница е мнението на Министерството на земеделието, което казва: „по отношение на посочения приход от 340 млн. лева и около 700 хил. дка земя”. Прогнозата е част от Закона за бюджета. Може да започнат процедури по продажбата, за да влязат тези приходи за 2025 г. Това е прогноза, но ако бъде приет така както е, не се лъжете, че прогноза е нещо така във въздуха просто. Прогнозата е част от закона за бюджета. Тази тригодишна прогноза е част от документите. Веднъж, заложена, тя дава право веднага от първи януари да се пристъпи към продажбата. Така че парите да влязат през 25-та година“, заяви Никола Стоянов.

Той обясни и какво означава продажбата на тази земя.

„Земята е ограничен ресурс. Всички знаем България разполага с една територия, една част от нея са държавни земи, като годишно държавата печели около 90 милиона от отдаването на тези земи под рента. Сега за да заколим кокошката, за да се наядем днес на обяд утре няма да има втора кокошка. Тази земя е ограничена - 700 000 декара са около между 1/4 и 1/5 от целия поземлен фонд. Тази земя освен това има съвсем друго предназначение. С нея се обезщетяват стопани, които по различи международни договори са загубили собствената си земя“, каза Стоянов.

По отношение на таксите за транзит на руски газ бившият икономически министър  заяви, че те няма да бъдат събрани.

„Булгартрансгаз“ задлъжнява много сериозно - за месец над 250-260 милиона , а си разваляме отношенията със съседи и партньори в ЕС, защото ставаме непредвидим партньор. Международни договори с дългосрочен план се изменят едностранно. В Европейския съюз са в режим на санкции и Украйна е във война даже с Русия, но дори и те не могат да си позволя такива санкции, тъй като Международната право не го позволява. И изведнъж едностранно някой да наложи такава такса. Не може един участник по трасето от днес за утре да реши нещо подобно“, смята Никола Стоянов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай