Борисов и Габриел с ключови разговори с Дейвид Камерън

Обсъждани са помощта за Украйна и предизвикателствата пред страната

Борисов и Габриел с ключови разговори с Дейвид Камерън | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна в Давос с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и с държавния секретар на Обединеното кралство по въпросите на външните работи, Британската общност и развитието лорд Дейвид Камерън. Това съобщават от МВнР.

На срещата бе обсъдена помощта за Украйна и предизвикателствата пред страната.

"България ще продължи да отстоява последователната си позиция в подкрепа на Украйна. С усилията на трите парламентарни групи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС бяха приети редица важни решения. Днес отново отправяме послание за обединени усилия в справянето с предизвикателствата", заяви Мария Габриел.

По време на срещата с лорд Камерън бяха обсъдени и стратегическото партньорство между България и Обединеното кралство и подписаната съвместна декларация. Във фокуса на дискусията бяха също така продължаващите действия за борба с нелегалната миграция, иновациите и възможността за партньорство в рамките на програмата на ЕС "Хоризонт Европа" - най-мащабната в света за наука и иновации.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и британският външен министър Дейвид Камерън обсъдиха Шенген и приемането на страната ни в Еврозоната, става ясно от съобщение на Борисов във Фейсбук.

„България и Великобритания винаги са били близки партньори, особено в сътрудничество в сферата на сигурността. Ето защо излизането на Великобритания от ЕС не може да бъде повод за намаляване на интензитета на двустранните отношения. Около този извод се обединихме днес в телефонен разговор с външния министър Дейвид Камерън“, написа Борисов във Фейсбук.

Борисов посочва, че „като бивши колеги и големи приятели, двамата с Камерън са обсъдили актуални теми от дневния ред на Европа и предизвикателствата пред Съюза“.

В качеството си на председател на външната комисия в НС, той е запознал британския министър с приоритетите на евроатлантическото мнозинство в българския парламент.

„Сред водещите теми на разговора бяха пълноправното членство на България в Шенген и Еврозоната, както и усилията ни за осигуряване на дългосрочна подкрепа за Украйна“, добави лидерът на ГЕРБ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай