Бивш премиер разкри таен план на Радев за съдебната реформа

Не очаквам чудеса поради простата причина, че най-вероятно ще бъде оказан натиск върху Конституционния съд

Бивш премиер разкри таен план на Радев за съдебната реформа | StandartNews.com

Източник: бТВ

Конституционалистът и бивш служебен министър-председател Георги Близнашки се усъмни в политически натиск над Конституционния съд и в това, че президентът Румен Радев тихо подкрепя реформата в основния закон.

"Много от тези неща са спорни, да не кажа почти всички. Не случайно има до тук две, надявам се, че ще има трета жалба - БСП все още не е направила своя ход", коментира пред бТВ проф. Близнашки по повод промените в конституцията. Срещу тях вече са подадени две жалби до Конституционния съд - обща на "Възраждане" и "Има такъв народ", които атакуват всяка една промяна, и на президента Румен Радев, който е срещу всичко без съдебната реформа.

"Не очаквам чудеса поради простата причина, че най-вероятно ще бъде оказан натиск върху Конституционния съд", каза бившият премиер.

Обясни, че правителството станало възможно след посещение на помощник-държавния секретар на САЩ Джеймс О'Брайън.

В четвъртък предстои изслушване на тримата кандидати за двете свободни места в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Това са председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, съдията Борислав Белазелков, издигнат от ПП-ДБ, и адвокатката и депутат от "Възраждане" Цвета Рангелова.

"Те ще се избият още сега", помислил си проф. Близнашки, когато видял кандидатурите на управленските партньори. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че формациите са се договорили да подкрепят взаимно кандидатите си. И те, и ДПС, са се разписали и под двете. За избиране на съдия са нужни минимум 121 гласа.

"Много е интересно, че президентът на републиката, който внесе своята жалба, защитава най-вече своята къщичка - неговите правомощия и нито дума за т.нар реформа. Той президентът и неговите съветници мълчаливо подкрепят съдебната реформа, което означава, че по всяка вероятност тя ще получи одобрението на Конституционния съд. Това означава, че ни връщат 80 години назад" посочи той пред Би Ти Ви.

Конституционният съд е политическа юрисдикция и политиците трябва да приемат решенията му, когато се произнесе, защото той решава политически спорове с правни средства, обясни той.

Според него у нас има проблем и той е политизирането на съдебната система по американски образец, тъй като от там дошла идеята за конституционна реформа.

Разделянето на Висшия съдебен съвет той определи като "разфасоване" и обясни, че такова нещо няма в другите европейски държави. След промените вече ще има прокурорски и съдийски съвет, както и пленум на двата.

Според него прокуратурата ще се политизира, тъй като шестима от общо десет членове на прокурорския съвет ще се избират от Народното събрание.

Той направи мрачната прогноза, че съдебната система няма да издържи на тези промени и след няколко години ще трябва да започне обратен процес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vess
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи