Стари автобуси и трамвай плъзват из София

На 13 и 14 януари се отбелязват 123 години от пускането на първата трамвайна мотриса и началото на обществения транспорт в столицата

Стари автобуси и трамвай плъзват из София | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Ретро трамвай и ретро автобуси ще се движат в София тази събота и неделя по повод 123-ата годишнина на градския транспорт в столицата, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

На 13 и 14 януари се отбелязват 123 години от пускането на първата трамвайна мотриса и началото на обществения транспорт в столицата. По този повод по специално избрани маршрути ще се движат ретро трамвай и два ретро автобуса тип „Икарус“ и „Мерцедес“.

Целта на инициативата е да се популяризира градският транспорт и неговата история. Тя се организира от Столичната община съвместно с общинските транспортни дружества „Столичен електротранспорт“, „Столичен автотранспорт“ и Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“.

Старинната трамвайна мотриса ще се движи от 12.00 ч. до 14.00 ч. по маршрут пл. “Възраждане”–пл. “Журналист”. Пътуването започва на кръгъл час от площад Възраждане.

Старият „Икарус“ ще се движи заедно с „Мерцедес“ по два маршрута, като начална и крайна спирка е пл. „Св. Александър Невски“. Движението ще бъде от 12:00 ч. до 17:00 ч., като на всеки кръгъл час ще тръгва една от линиите.

Днес в столичния градски транспорт, който се развива и модернизира, всеки ден се движат 530 автобуса по 98 линии, 134 трамвайни композиции по 15 линии, 90 тролейбуса, между тях нови 121 електробуси с нулеви емисии. София има и 52 км метро с 47 станции, в което ежедневно над 50 метровлака превозват над 370 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
JosephSpave
преди 3 месеца

[url=http://fildena.cfd/]fildena 50 mg price in india[/url]

Откажи