Службите разкриха какво ще стане ако отпадне дерогацията

Има сериозни рискове за българския пазар на горива и за цените за потребителите

Службите разкриха какво ще стане ако отпадне дерогацията | StandartNews.com

Има сериозни рискове за българския пазар на горива и за цените за потребителите, ако дерогацията за преработка на руски нефт от „Лукойл Нефтохим“ се прекрати предсрочно за 3 дни. Това става ясно от новите доклади, показани на народни представители на извънредното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет днес.

Докладите са изготвени от ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност“, служба „Военно разузнаване“ и Държавна агенция „Разузнаване“.

"При своевременен внос на достатъчни количества петрол и петролни продукти от алтернативни на Русия източници и на достъпни за българския потребител цени, прекратяването на дерогацията няма да доведе до съществени негативни влияния върху пазара на горива у нас и върху функционирането на икономическите отрасли като цяло", посочва в доклада си шефът на ДАНС Пламен Тончев.

"От съществено значение за националната и енергийната сигурност на страната ни е продължаването работата на рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас" АД в непрекъснат режим.

Водещо предизвикателство в този контекст е осигуряването на количества суров петрол за работата на нефтопреработвателния завод от алтернативни на Русия източници, както и тяхното транспортиране до България.

Очакван е също ръст на цените на петролните продукти, произвеждани от рафинерията, вкл. и на горивата, което ще увеличи инфлационния натиск в страната.

Възможни са и ответни негативни реакции от руска страна както в политически, така и в икономически план", предупреждава обаче в доклада си председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Антоан Гечев.

"Служба "Военно разузнаване" не може да направи оценка за последиците и рисковете за националната сигурност на Република България при евентуална отмяна на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за държавата ни в тридневен срок, тъй като поради законови ограничения не добива и не разполага с информация за наличностите в страната, вноса на готови продукти и възможностите за увеличаването му, действащите договори и възможностите на националната транспортна мрежа", пише пък шефът на военното разузнаване Венелин Венев.

В доклада са посочени рисковете за закупуване на петрол от неруски страни, направена е и оценка на пазарите.

На брифинг премиерът акад. Николай Денков поясни, че рязкото спиране на дерогацията повишава и рисковете от нарушаване на оперативната дейност на рафинерията. Затова и преминаването към изцяло неруски нефт трябва да се случи в няколко стъпки.

Поради съществения напредък на екипа, сформиран от Министерския съвет за подготовка на поетапната отмяна на дерогацията, може да се дефинират минимални срокове за преминаване на рафинерията изцяло към неруски нефт: след 31 декември 2023 г. не повече от вносен 50% руски нефт, след 31 януари 2024 г. не повече от вносен 25% руски нефт, от 1 март 2024 г. изцяло неруски нефт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай