Психолог посочи новия най-голям бич за семействата

Това ще е ревностната параноя

Психолог посочи новия най-голям бич за семействата | StandartNews.com

"Ревностната параноя ще е големият бич за българските семейства в следващите години”. Това коментира в предаването „Пресечна точка” по NOVA психологът д-р Веселин Герев.

По думите му причината е в натрупано огромно психично напрежение в населението като цяло.

„Най-вече по празниците и след злоупотребата с алкохол и с други психоактивни вещества. Алкохолът като психоактивно вещество е един от провокаторите на ревностната параноя, защото има свойството да намалява потентността и да увеличава либидото. Това действа много зле на мъжката психика, създава огромен импулсен потенциал за агресивност и следва домашно насилие под различни форми - психическо, физическо, а не дай си Боже и до убийство”, заяви д-р Герев.

Той коментира и случая от Стара Загора, при който след гонка и арест почина Пламен Пенев, бивш републикански шампион по борба.

„Това е едно неприятно и трагично стечение на обстоятелствата", смята психологът.

„По данни на пресата човекът е бил лекуван в психиатричната болница в Раднево. Там се лекуват тежки психични разстройства, най-често психози. Характерно за психозата е, че човек излиза извън реалността и има нереални възприятия. Това обяснява и неговото поведение - на бягство с колата, на евентуална заплаха, която отправя към случайни хора. Органите на реда няма как да разпознаят такъв тип поведение. Влошаването на едно такова състояние става, когато човек спре да си приема медикаментите и то продължително време – седмица, десетина дни”, обясни д-р Герев.

Според него органите на реда няма как да разберат, че човекът има проблем, защото не са специалисти.

„Обикновено такива хора продължават да управляват моторни превозни средства, а някои от тях дори имат и лично оръжие. И от тук идва непредвидимостта в тяхното поведение”, обясни д-р Герев. По думите му няма връзка между центровете за психично здраве и МВР.

„При едно такова тежко състояние на човек трябва временно да му се отнема правото да управлява моторно превозно средство, защото е под въздействието на тежки лекарства, или съответно на психично разстройство. Трябва да му се отнема и оръжието”, смята експертът.

Според него до 1997 г., когато центровете за психично здраве са били диспансери, е било много добре организирано наблюдението на хората с психични заболявания.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
7 Коментара
Sany
преди 3 месеца

Бабината ви трънкина. Ако не са малоумните брътвежи на паразитните "експерти" чудно ми е как ще протича живота на българина без да му вменяват измислени филми. То ме бяха социолози, психолози, психиатри, статистици и всякакви маймунски шментикапеларници внесени от американските шизофренни и извратени бинго-евангелистки "благотворителни" свърталища. Хайде няма нужда дръжте си ги там у вас малоумните сериали и си ги ползвайте със здраве както ви приляга на генетично увредената краварска пасмина.

Откажи
Шиваш
преди 3 месеца

Напълно сте прав господине! Подкрепям напълно казаната от вас ИСТИНА!

Откажи
Илина Видева
преди 3 месеца

Д-р Герев НЕ Е психолог, а лекар - психиатър! Разликата между двете професии е съществена.

Откажи