Нов тормоз с годишните прегледи на колите, шофьори недоволстват

В пунктовете в момента средната възраст на работещите е 50-55 години

Нов тормоз с годишните прегледи на колите, шофьори недоволстват | StandartNews.com

Източник: БНТ

Годишните технически прегледи на автомобилите имат нови цени от началото на май, като увеличението е между 10 и 50 лева в различните пунктове в страната. Има места, където цената на прегледа достига 100 лева, става ясно от репортаж на БНТ.

Цените на техническите прегледи варират според пазара, като разликата между сумата, която шофьорите плащат в столицата и в провинцията, според собственици на пунктове, е от порядъка на 10-20 и повече лева.

В един от пунктовете в Дупница от началото на месеца цената на техническите прегледи е увеличена само с десетина лева, но прогнозата на собственика е, че до края на годината цената може да се повиши още.

"Минимум 10-12 години се работи на тези цени - 40-50 лева, и цените стоят едни и същи, заплати се увеличават, осигуровки се увеличават, техническо оборудване, всичко се увеличава, а цените стоят едни и същи без да са мърдали. Последната една година станаха много големи скоковете със задължителното оборудване. 20 хиляди лева са едни тресачки, така наречени тресачки, които са за трета категория пунктове. Сега в момента до 22 юли тази година всички пунктове трябва да са вързани, всяка една линия трябва да е вързана към ИА "Автомобилна администрация". Едно връзване струва 4000 лева", обяснява Пламен Иванов, собственик на пункт за технически прегледи.

Според шофьори увеличението е очаквано, но неоправдано:

"Аз съм на 1 юни на преглед, така или иначе трябва да се приготвя около 70 лв. сигурно. Не е оправдано, това са един вид 30-40 процента отгоре, или 20 отгоре."

"Нe знам колко е основано, така са преценили, така са го направили, ние сме задължени да си платим, да я минем колата на преглед. Трябва да е качествен прегледа, защото ние пътуваме, тия коли развиват големи скорости, ако няма колата спирачки, ако окачването не е добро, какво правим?!"

След промяната в цените на техническите прегледи се очаква да има и промяна в заплатите на техниците, които в момента граничат с минималната за страната, прогнозират от бранша. От там се надяват с по-високи заплати да привлекат повече млади хора за работа в пунктовете, където в момента средната възраст на работещите е 50-55 години.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
12 Коментара
Господинов
преди 3 седмици

Във Ямбол е 110 лв техническия преглед

Откажи
Rozali
преди 3 седмици

Те младите много разбират

Откажи
Ехх тези
преди 3 седмици

Е60ки къде кво стане показвате снимки само с бмвта,късате ги от глоби и такси.А относно прегледите се увеличаваха през година,и все не ви достигат за заплатите не,че нещо кой знае кво вършите ма нали инфлАцята

Откажи
Георги
преди 3 седмици

Продаваш си таралясника за скраб и не плащаш нищо !

Откажи
Iliniq
преди 3 седмици

Прегледите в Европа са на 2 години еди път. Тука до кога всяка година, ограбват народа

Откажи
След
преди 3 седмици

4 до 10 година са на 2 год.След 10-та,на година.

Откажи
Габдулла
преди 3 седмици

Ненаядоха се. Поредната спирала на инфлацията

Откажи
Възмутен
преди 3 седмици

Преди няколко години техническия преглед беше 30лв, след това за стикерче за еко категория (която е безмислена)още 30, а сега искате да стане 100 лв. За 3 години има 300% повишаване на цената, а заплатите се повишават спрямо официалната изнесена инфлация от НСИ, която е около 5-6% .

Откажи
Алекс
преди 3 седмици

При цена 50 лв ако на ден прегледат 10 автомобила са 500 лв .Разходите по ново оборудване са еднократни.Те се изплащат доста бързо.В повечето пунктове работят по двама души.Та ми е чудно пунктовете по по малко от 10 автомобила на ден преглеждат ?И ако изкарват по средно минимум 500 лв дневно ,колко е това на месец и как така се оказва че парите не им достигат.Нещата са такива защото прегледа е задължителен и както със застраховките , сините и зелените зони и пътният данък ни “цакат” както си искат.А ние не реагираме ,а си плащаме.Интетесно до кога ще е така.

Откажи
vesko17
преди 3 седмици

Грабежи по пладне ето това става

Откажи
Orhan
преди 3 седмици

Jiveem vav absurdistan ako vav gartsiya ima 100% uvelichenie kakto e vav yambol sigurno shte ima protesti i prochie.Na nas da ni e chestito

Откажи
Кат
преди 2 седмици

Държавата трябва да определи и да слага таван на цените на тия прегледи.. това да не е зеленчук всеки и всеки може да прави каквото си иска.. 50 лева увеличение какво е това? това са точно 70-80 процента!!

Откажи