Най-старият манастир в България е на 17 века

За съжаление, все още малко хора знаят за него

Най-старият манастир в България е на 17 века | StandartNews.com

В България се намира един от най-старите християнски манастири. Той е в чирпанското село Златна ливада, съобщава Нова телевизия.

Учени от цял свят са вперили поглед в това парче земя, защото според проучванията манастирът „Свети Атанасий” е създаден през 344-та година. Оцелява въпреки всички изпитания на времето, за да може и днес, на Рождество Христово, да отвори врати за всички, които искат да се помолят за здраве.

„Имах една мечта, тя е и документирана - че искам само една служба да направя в този манастир, повече не искам от живота нищо. И от една служба ми се сбъдна поредната мечта. В този манастир съм вече близо 18 години. Това е като любов от пръв поглед. Виждаш и не можеш вече без него”, споделя отец Борис.

По думите му не е преувеличено да се каже, че манастирът е най-старият действащ в Европа. „Доказано е най-вече от акад. д-р Росен Милев и неговите колеги от различни страни – Испания, Великобритания, Италия, Германия. 19 години след основаването на този манастир се основава манастир в Шотландия, където до ден днешен си личат само основите – няма нищо. А тук – всичко си го има и е действащ манастир”, казва отец Борис.

Манастир на близо 1700 години. Историята казва, че през 344-та година прогоненият александрийски архиепископ Атанасий Велики е нощувал в пещерите, като е спрял в постница, която се намира на крачка от манастира. Години наред учените продължават да гледат към това място, за да потвърдят историята.

„Имаме нещо безценно. За съжаление, все още малко хора знаят за него. Да, има интернет, туристически агенции, които казват, че може да се отиде на екскурзии. Да вярваме, че занапред ще се запълни това бяло петно в историята”, надява се отец Борис.

Той казва, че ако този манастир можеше да говори, щеше да разкаже и тъжни истории – бил е опожаряван, сравняван със земята, ограбван и руган. Сега обаче манастирът пази историята и за спасените икони, една от тях, намерена във водите на Аязмото. В него се намира и копие от нещо, което във Франция пазят заключено в трезор – Реймското евангелие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Д.Петков
преди 4 месеца

Най стария девически манастир Европа, не само в България

Откажи
иван
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи