Кючюк: Необходима е реформа в ЕС

На дискусията пристъства и Греъм Уотсън

Кючюк: Необходима е реформа в ЕС | StandartNews.com

Големите проблеми са глобални и те търсят общи решения. Общите решения могат да се намерят само когато има разговор, който е между ЕС и останалата част на света. Това каза евродепутатът Илхан Кючюк на организираната от него публична дискусия „ЕС в света – къде сме днес?" със специалното участие на сър Греъм Уотсън.

ЕС се намира на кръстопът. Кръстопътят на съюза изразява две посоки – дали да продължим по посока на задълбочаване реформите в рамките на тези 27 държави или да погледнем по-смело към политиката на разширяване, каза Кючюк. По думите му това не е лесен избор нито за обществата , които се присъединяват, нито за тези, които традиционно защитават европейските ценности. Това е избор, който изисква тежки политически решения, посочи Кючюк.

Според него е необходима реформа в рамките на Европейския съюз. Реформа в рамките на съюза е необходима, защото ЕС в настоящия момент показва своята неефективност от гледна точка на собствените ни граждани и редица криза – продоволствена, енергийна, криза в ЕС по възприемане на концепцията за продължаващо разширяване, посочи Кючюк.

По думите му последните две големи кризи са показали, че ЕС е способен да се справя сам срещу предизвикателствата. Дефицитите показаха, че съюзът не може да разчита на външни сили, а трябва да разчита на собствените си умения,коментира още Кючюк, пише БТА.

Греъм Уотсън е дългогодишен лидер на европейските либерали с богат опит в европейския парламент – той е един от поддръжниците на приемането на България в ЕС и е сред гласове в Европа за освобождаването на българските медицински сестри, задържани в Либия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай