Кметът Терзиев с уникален призив към софиянци

Кметът призовава да не изхвърляме естествените елхи

Кметът Терзиев с уникален призив към софиянци | StandartNews.com

Източник: Фейсбук

За втори живот за "естествените елхи, които украсиха празниците ни" се обяви кметът на София Васил Терзиев. Достатъчно е да изберем как, написа той в своя Фейсбук профил.

"Ако сте предпочели елха в саксия, тя може да бъде засадена в междублокови пространства и квартални градинки. Достатъчно е да се обърнете към еколога на района, в който живеете, за да ви посочи подходящото място за засаждане.

Ако си представяте коледното ви дърво да бъде засадено в парк или обществена градина, потърсете съдействие от дирекция „Зелена система" на Столичната община. Желаещите могат да заявят избраната локация на имейл [email protected]."

Той добавя, че при засаждането на елхата трябва да се съобразят метеорологичните условия и мястото. Средната денонощна температура трябва да е над 0 градуса, а мястото не трябва да е на терен с подземна инфраструктура, защото е много вероятно дървото да не захване.

"За тези, които искат да дадат нов живот не само на едно дърво, а на цели паркове и градини - не изхвърляйте елхите в общия отпадък, а ги поставете до сивите метални контейнери. Ние ще ги съберем със специализиран автомобил и ще ги транспортираме до общинската Инсталация за биологично третиране на зелени отпадъци, където се произвежда биотор компост. Компостът е много ценен за растенията и се използва за обогатяване на почвата в софийските паркове и градини.

За хората в район "Кремиковци" (с. Челопечене и с. Яна) и район "Връбница" има обособени места за изхвърляне на зелени отпадъци целогодишно, където можете да оставите естествените елхи."

Кметът призовава да не изхвърляме естествените елхи. "Заедно наистина можем да им дадем втори живот", допълва Терзиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай